Skolbanken Logo
Skolbanken

Räkne-Reza

Lövbrunna, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 5 november 2020

Här jobbar vi med olika matematiska begrepp som form, siffror, mängder, storlek, mönster, sortering, position , placering och mått och vikt.

 

Undervisningsplanering  

 

Varför?

 Att barnen ska få undersöka och fundera och reflektera över olika matematiska begrepp och se olika  samband  tex mellan siffror och olika mängd. Att få barnen att resonera och fundera kring olika problem och hitta egna lösningar.

Att ge barnen en uppfattning om olika former och mönster och en förståelse för tid och rum   

Hur ska undervisningen genomföras?

På samlingen pratar vi om olika former som cirkel, rektangel, kvadrat, hexagon, Vi klipper ut de olika formerna och pratar och funderar kring olika former som finns runt omkring oss.

På tisdag den 28/1 så får barnen jobba med att mäta varandra och sedan trä pärlor på snören efter hur långa de är.

På torsdag den 30/1 skall vi gå till skogen och leta olika former i naturen. De får också leta pinnar i olika längder.. Vi dokumenterar med I-paden och veckan efter så skapar vi olika former med olika material.

Räkne-Reza ger också barnen en utmaning imorgon (4/2-20). De skall hitta en sak med en specifik form hemma som de tar med sig till förskolan och sedan visa och berätta om den på samlingen för oss andra.

 

 

 

Hur ska reflektion tillsammans med barnen organiseras? 

 

Vi kommer på samlingarna att prata om vad vi har gjort och vad som kommer att göras. barnen har då en möjlighet att kunna påverka arbetet under tidens gång. All dokumentation inom detta kommer man kunna följa under lärloggar samt dokumentationer inne på väggarna. 

 

För vem/vilka ska undervisningen genomföras?

Denna planering är till för alla gullvivorna.  

 

Vad är målet med undervisningen?

Målet med denna undervisning är att barnen på ett tidigt stadie ska tycka att det är kul med matematik i olika former. så som form, vikt, längd och sortering.

vi vill att alla barn ska kunna minst 4 st. olika former tex. cirkel, kvadrat, triangel osv.

alla barnen ska fått göra sin längd i pärlband. ex. är jag 102cm lång ska mitt pärlband vara 102 cm.

 

Uppföljning:

 

datum: 3/2-20

 vi har presenterat olika former för barnen på samlingen. kvadrat, cirkel, rektangel, triangel, hexagon, pentagon.

nästan alla barnen har börjat på sitt pärlband. detta var väldigt pilligt och krävdes mycket tålamod. ca 5 barn är klara och resterande jobbar på med detta när tid finns. 

torsdagen den 30/1-20 gick vi till lekparken istället för till skogen som planerat så den planerade skogsaktiviteten har vi flyttat till torsdagen den 6/2-20.

datum: ... 

 2/3 Några barn är inte klara med sina pärlband och jobbar vidare med detta. På rund av olika saker har vi inte kommit iväg till skogen men skall  gå nu på torsdag den 4/3 och leta vårtecken och olika former. Vi fortsätter med att ge barnen uppdrag att ta med olika former på saker de hittar hemma

 

 

 

 


 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback