Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild, Svenska, NO (år 1-3), Idrott och hälsa

·

Årskurs:

F - 3

Liljeforsskolan, Kroppens rättigheter

Liljeforsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 30 januari 2020

Vi ska arbeta med Elevens val - Kroppens rättigheter. Du kommer att få lära dig hur viktigt det är att äta mat, vara fysiskt aktiv och att ha vänner och människor runt omkring dig. Vi kommer att arbeta med detta i tre veckor och arbetet kommer att avslutas med en utställning på IFU Arena.

Syfte:

Du ska öka dina kunskaper om vad kroppen behöver och hur den fungerar.  Du ska bli medveten om hur kroppen fungerar och vad du kan göra för att ta hand om din kropp.

 

Hur och med vad ska vi arbeta:

- F-klasserna ska fokusera på mat och sömn. Vi kommer att göra tallrikar där vi illustrerar olika typer av bra mat. Vi ska arbeta med grönsaker och frukt och göra stapeldiagram. Vi kommer också att prata mycket om varför vi ska äta frukt och grönt. Vi kommer att göra bilduppgifter omkring detta. 

- Klass 1 ska fokusera på sömn och hygien. Vi ska jobba med ett digitalt verktyg med inspelningsfunktion för att samla tankar.

- Klass 2 ska fokusera sitt arbete på skelettet, musklerna och organen. Samspelet mellan mat, rörelse, avslappning och relationer.

- Klass 3 ska fokusera arbetet på hur kroppen är uppbyggd och varför den behöver rörelse och motion. Vi kommer att intervjua olika idrottare men även en kock som lagar mat till aktiva idrottare samt representanter för Fritidsbanken. Arbetet kommer att redovisas i form av en tidning. 

Alla grupperna kommer att se film, skriva texter efter förmåga, diskutera och läsa texter.

 

Vad kommer vi att bedöma:

- Din förmåga att skriva faktatexterna/faktameningar om kroppen.

- Dina faktakunskaper om kropp och hälsa. (Muntligt och skriftligt.)

- Att du är aktiv på lektionerna och deltar i diskussioner. 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av lek, hälsa, natur- och utevistelser.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback