Skolbanken Logo
Skolbanken

Kristendomen förr och nu åk 4 - VT 2020

Gemensamt skola i Båstad, Båstad · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Hur gick det till när vi i Sverige blev kristna? Vem grundade kristendomen som religion? Vilka likheter och skillnader finns det mellan asatron, samisk religion och kristendom? Vilka kristna högtider finns det och hur firas de? Var i världen bor kristna och hur många är de? Vad heter deras heliga plats och heliga skrift? Vad tror man på? Vilka symoler finns det? Finns det någon profet? Hur lyder skapelseberättelsen? Vilka olika grupper finns det? Vilka levnadsregler har man? Har de kristna traditionerna ändrats? Firar man på samma sätt nu som man gjorde förr? Detta är några frågor som vi kommer att prata om i det här arbetsområdet.

Tidsperiod

December, januari och februari 2020

 

Undervisning - så här gör vi

Vi tittar på filmen Kristendomen (7 min) från Educlips på sli.se och utgår från faktan i filmen för att lära oss om kristendomens centrala tankegångar.

Vi tittar även på andra filmer om Kristendomen och besöker Förslövs kyrka och får en rundvandring där samt får berättat för oss om kristendomen av prästen.

Vi arbetar med sammanfattningsschema och tydliga bilder, för att jämföra de religioner vi hittills arbetat med (asatron, samisk religion och kristendom). Vi diskuterar begreppen religion och livsåskådning för att förstå skillnaden mellan begreppen samt vad begreppen innebär och betyder.

Vi läser och lyssnar på olika berättelser från bibeln som vi sedan tränar på att återberätta samt dramatisera och om vi hinner göra film om.

Vi tränar in och genomför ett Luciatåg där vi bland annat sjunger några psalmer och andra sånger som förknippas med advent och julen som kristen högtid.

 

Redovisning - så här visar du vad du kan

Du medverkar i ett grupparbete där ni tränar en dramatisering av en biblisk berättelse som ni visar upp för klassen.

Du skriver med hjälp av en vuxen en kort faktatext med rubriken Kristna traditioner förr och nu. Texten ska innehålla fakta om minst en kristen högtid där du berättar kort utifrån följande rubriker: Hur firar man idag? När firar man? Varför firar man? Hur firade man förr? Jämför kristendomens betydelse förr och nu. Källor samt Källkritik.

Med hjälp av bilder visar du att du kan berätta om några heliga platser, ritualer och levnadsregler inom kristendomen och kan jämföra med asatron och samisk religion genom att ge exempel på likheter och skillnader mellan de olika religionerna.

 

 

Begrepp

helgon, Lucia, jul, Jesus, kristendom, advent, religionsfrihet, reformation, dop, nattvard, sakrament, präst, bibel, katolik, protestant, församling, bekräftelse, konfirmation, fastan, påsk, psalm, predikan, bön, altare, krucifix, katekes, missionär, vigsel, statskyrka, kyrkoår

 

Övergripande begrepp

religion, livsåskådning, tro, tradition, högtid, ritual, symbol, ceremoni, rit, identitet, levnadsregler, helig


Läroplanskopplingar

jämföra och reflektera över kristendomen, andra religioner och andra livsåskådningar,

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Några kristna högtider och några av de vanligaste psalmerna.

Religiöst motiverade levnadsregler, ritualer, högtider, symboler och berättelser inom kristendom, judendom och islam.

Ord, begrepp och symboler inom de samhällsorienterande ämnena för att till exempel samtala om samhällsfrågor.

Eleven kan medverka i att jämföra och beskriva kristendomens betydelse för traditioner och vardagsliv i det svenska samhället förr och nu.

Vid jämförelser mellan kristendomen och någon annan världsreligion bidrar eleven till resonemang om heliga platser, ritualer och levnadsregler och ger exempel på någon likhet och olikhet.

Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor och i utvärdering av arbetsprocesser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Kristendomen förr och nu - del 1
Kristendomen förr och nu - del 1
Kristendomen förr och nu - bedömningsuppgift
Kristendomen förr och nu - del 2
Kristendomen förr och nu - bedömningsuppgift
Kristendomen förr och nu - del 2

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback