Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musik och rörelse

Skapad 2020-01-27 09:19 i Forssaänggården Borlänge
Förskola
Musik och rörelse är något som barnen visat stort intresse för och är något vi vill arbeta vidare med. Rörelse så som dans och miniröris engagerar barnen samt låtar som vi sjunger i samlingen.

Innehåll

Bakgrund

Vi har kollat en del på Youtube där vi haft miniröris från exempelvis friskis och svettis. Vi har även dansat till Just dance som engagerat många barn och motiverat till motorik och rörelse. Vi har sjungit en del sånger i vår samling och även spontant under dagen. Barnen lyssnar intresserat och en del sjunger med. Många har även börjat göra tecknen som hör ihop till sångerna. 

 

Metod och innehåll

Vi vill introducera musikinstrument till barnen och väcka nyfikenhet till vad det är och hur man kan använda det. Att göra ljud på olika material och jämföra skillnader i hur det låter. Vi ska även kolla upp om det finns möjlighet att skaffa små instrument till barnen så de kan spela själva, just nu har vi bara en stor gitarr. Att göra egna musik instrument skulle kunna vara ett roligt projekt. Då kan man till exempel använda sig av petflaskor, kapsyler eller andra material man kan komma åt lätt och billigt. 

Jobba med texterna i låtarna för att skapa en större förståelse för barnen är också något vi vill arbeta med. Kanske gestalta en saga utifrån texterna.

Miniröris är något vi skulle kunna köra utomhus också, vilket vi kan prova om vi hinner till veckan. 

 

Kommande vecka 5

Fler sångkort ska vi fixa till samlingen. Vi ska även försöka komma igång med våra samlingar den här veckan. Vi kör samling innan lunch ca 10 minuter. Vi fortsätter även att tänka på vad vi kan tilläga till vårt tema musik och rörelse. En hinderbana tror vi är något skulle intressera barnen så det vill vi försöka få till under veckan. 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,
  Lpfö 18
 • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
  Lpfö 18
 • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling,
  Lpfö 18
 • främja barnens förmåga att vara delaktiga och utöva inflytande över sin utbildning,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: