Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Idrott och hälsa - Gymnastik- v.5-8

Skapad 2020-01-27 10:09 i Sundbyskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 8 – 9 Idrott och hälsa
I detta moment kommer vi rikta in oss på olika delar av gymnastiken. Det som bedöms är rörelsen och detta i form av en mattserie samt en övning i valfritt redskap av de olika redskap vi kommer behandla. Vi kommer att hålla på med detta moment mellan vecka 5-8. Det är viktigt att säkerheten jobbas aktivt med av varje elev för att inga skador ska uppkomma. Regler samt att lyssna på läraren är extra viktigt vid detta moment.

Innehåll

Lektionsinnehåll                                               
Vecka 5
Lektion 1: 
Matta
Lektion 2: 
Ringar och räck
Vecka 6
Lektion 3: 
Ringar och räck
Lektion 4: 
Trampett
Vecka 7: 
Lektion 5: 
Repetition och övning
Lektion 6: 
Bedömningstillfälle/examination

Syfte 

Röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang

Centralt innehåll 
Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Kunskapskrav  E/C/A

eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och anpassar sina rörelser till viss del/relativt väl/väl till aktiviteten och sammanhanget. 

Konkretisering av kunskapskrav för detta moment

I detta moment kommer ni bedömas i två olika aktiviteter. 

Mattserie: 
Alla elever ska skapa en mattserie som bedöms enligt följande: 
För E: minst 5 olika rörelser varav 3 unika. De olika rörelserna kan framföras var och en för sig med pauser och alla kan göras med passning. För E får man även rulla stock.
För C: Minst 8 rörelser varav 4 unika. De olika rörelserna görs med viss kontroll. För C så kan landningar vara klumpiga, rotationer kan vara okontrollerade och i handståendemoment kan vara okontrollerade. Passning får förekomma i handståendemoment.
För A: Minst 10 rörelser varav 5 unika. De olika rörelserna görs med kontroll och framförs i en serie där det finns flyt mellan rörelserna. För A så landningar, rotationer och handståendemoment vara kontrollerade.  Passning får förekomma i handståendemoment.
Samt:
Eleverna ska utöver mattserien välja vilken av följande de vill bedömas i:
Räck: Rotation i räck. 
För E: för att uppnå godkänt i rotation i räck så kan eleven göra en framåtkullerbytta med hjälp av en mottagare som hjälper till med rotationen kring räcket. Eleven kan även ta hjälp av en pallplint för att komma upp på räcket. 
För C: Eleven tar sig upp på räcket och kan rotera runt det själv. Rotationen sker med säkerhet men det kan förekomma pauser. Dessutom kan landningen vara klumpig.
För A: Eleven kan göra en framåtkullerbytta eller ett överslag utan hjälp. Rotationen är även följsam, alltså sker i en rörelse utan att hacka. Höften ligger nära räcket under hela rotationen och slutet av rotationen är kontrollerad. 
ELLER
Ringar: Rotation i ringar

För E: För att uppnå godkänt i rotation i ringar så kan eleven göra en framåtkullerbytta eller bakåtkullerbytta med hjälp av en mottagare som hjälper till med rotationen.  
För C: För att uppnå godkänt i rotation i ringar så kan eleven göra en framåtkullerbytta, bakåtkullerbytta eller flå katt. Denna rotation sker med viss kontroll. Armarna behöver inte vara kontrollerade och böjda under rotationen samt att benen kan gå långt ifrån rotationscentrum. Landningen behöver inte vara kontrollerad.
För A: Flå katt med eller utan nedgång. Rotationen sker i en kontrollerad rörelse. Armarna hålls kontrollerat i böjt läge under rotationen och kroppen är liten runt rotationscentrum. Landningen är kontrollerad.
ELLER
Trampett:
Ljushopp/ grupperat hopp
För E: Ljushopp: Eleven tar sats och hoppar in i trampetten där de får fart och kommer upp i luften. Armarna sträcks ovanför huvud i luftfärden och detta hålls till landning. Grupperat hopp: Ansats och inhopp är inte tillräcklig för att komma upp i hoppet. Grupperingen blir stressad och eleven missar att landa i ljushoppsposition.
För C: Ansats och inhopp i trampett kan skapa för lite kraft för att komma upp i hoppet. Grupperingen sker högst upp i luftfärden men kan vara stressad. Landningen sker i ljushoppsposition, men man kanske inte hinner ta denna. 
För A: Ansatsen och inhopp i trampett är noga avvänt där det skapar tillräcklig kraft för att komma upp i hoppet. Grupperingen sker högst upp i luftfärden och är kontrollerad. I grupperingen så går benen ihop nära överkroppen och armarna kramar om båda benen. Landningen sker i ljushoppsposition.
 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: