Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Fysik: Kraft, rörelse och tryck

Gustav Adolfsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Har du någon gång undrat varför det kittlar i magen när du åker karusell? Om du startar upp i en buss, varför åker du bakåt i bussen när den startar? Varför är vattentornen så höga? I det här arbetsområdet kommer du få förklarat för dig om olika krafter och hur de hänger ihop med rörelser. Du kommer också att få lära dig vad som menas med tryck och hur tryck i vätskor och gaser fungerar.

 

Mål

Du kommer att få lära dig om olika krafter och hur de mäts, att det är skillnad på massa och tyngd. Du kommer att få lära dig om olika slags rörelser, vad som menas med tröghet och hur kraft och rörelse hänger ihop. Du kommer att få lära dig vad som menas med tryck och hur fasta material påverkas av tryck. Du kommer att få lära dig om tryck i vätskor och i gaser.

Några viktiga ord och begrepp som är centrala i arbetsområdet är

Kraft, massa, tyngd, friktion, tyngdpunkt, stödyta, tröghet, fritt fall, tryck, densitet, kommunicerande kärl, 

Undervisning

Genomgångar

Presentationer

Filmer

Fysikboken Titano, läsning och instuderingsuppgifter.

Naturvetenskapliga undersökningar. Planering - genomförande - dokumentation.

Bedömning

Bedömning görs utifrån följande uppgifter:

Planering, genomförande och dokumentation av undersökningar.

Skriftligt prov, där du får visa dina kunskaper och hur väl du kan förklara olika fysikaliska samband med hjälp av fysikaliska begrepp, modeller och teorier.

 

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper och fasövergångar, tryck, volym, densitet och temperatur. Hur partiklarnas rörelser kan förklara materiens spridning i naturen.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet.

Hävarmar och utväxling i verktyg och redskap, till exempel i saxar, spett, block och taljor.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Fysik Kraft, Rörelse och Tryck
Uppgifter
NO Inläsningsmaterial inför fysikprov 12/3
Krafter och Tryck - Fysikprov måndag v 11
NO Inläsningsmaterial inför fysikprov 12/3
Laborationer åk 7
Inläsningsmaterial
Inläsningsmaterial till prov Kraft och rörelse Fysik

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback