Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Bild, Svenska

·

Årskurs:

5 - 6

SO hjälporganisationers arbete, barns rättighetet

Långhundra skola, Knivsta · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

I detta arbetsområde ska du bli bekant med några hjälporganisationer och hur de arbetar. Du ska även få kunskaper om mänskliga rättigheter, FN:s barnkonvention och Agenda 2030. Du ska använda presentationsprogrammet powerpoint.

Under arbetets introduktion kommer du att få besöka ett flyktingläger, mitt nya hem PLAN International. Du kommer få en introduktion i presentationsprogrammet powerpoint. Du kommer att använda "Livets lotteri" från Rädda barnen där du kommer att få se olika livsförutsättningar för barn i olika delar av världen.

Du kommer att arbeta i en grupp där ni ska:

skapa en powerpointpresentation som innehåller fakta och bilder från en hjälporganisation. 

ibland arbeta med hela gruppen 5-6, ibland 5:or och 6:or för sig.

känna till relevanta begrepp som du kan resonera kring.

du ska göra jämförelser med dig själv och ett barn i ett annat land.

du ska arbeta med några fördjupningsfrågor som behandlar FN:s globala mål, Agenda 2030.

du ska tillsammans med din grupp hålla en lärovisning där ni presenterar er pp för övriga elever.

du ska arbeta källkritiskt.

du ska slutföra arbetet inom tidsramen.

 

 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.

Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett välfungerande sätt och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Hjälporganisationer
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback