Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Krönika

Tunabergsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 28 januari 2020

Vi kommer att prata om vad en krönika är och hur den är uppbyggd. Vi kommer att läsa krönikor, diskutera och reflektera kring dessa. Vi avslutar arbetsområdet med att du skriver en egen krönika.

Vad är en krönika?

  • ·       Krönikan är en argumenterande, reflekterande, beskrivande och berättande text. Den är en personlig tolkning av en händelse. Den ska innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer.

 

  • ·        Krönikans syfte är att berätta om något aktuellt, att skapa opinion, att påverka läsaren eller att få läsaren att tänka själv. Den skrivs med ett personligt, lättsamt och berättande språk. Krönikan är subjektiv och författaren skriver utifrån sig själv. Den avslutas gärna med en poäng.

 

  • ·         En krönika kan handla om nästan vad som helst: politik, sport, film, musik, mode osv.

 

Skriv en egen krönika

  • ·        Börja med att tänka ut vad din krönika ska handla om. Tänk till exempel på en situation: något roligt, osannolikt eller hemskt som du eller någon du känner varit med om. Skriv några stödord. Tänk i förväg ut på vilket vis du vill påverka dina läsare. Vad vill du att de ska tycka, känna eller göra när de läst din krönika? Kom ihåg att det är fullt tillåtet att överdriva, för i en krönika finns inget krav på att allt ska vara sant.
  •  
  • ·       skriv ett utkast. Titta på tipsen ovan. 

 

  • ·        Läs igenom noga och bearbeta din text. Är något överflödigt eller är det något som saknas? Skriv en lockande rubrik. 

 

(Ur: Svenska direkt 9, s. 21 och s. 30 och från http://läxhjälp.nu/guider/svensktexter/mall-skriva-kronika 2017-09-28 )

Undervisning

I undervisningen kommer vi att:

  • prata om vad en krönika är och hur den är uppbyggd
  • läsa olika krönikor
  • analysera, diskutera och förstå texterna
  • skriva en egen krönika
  • bearbeta texten

Bedömning

 Du kommer att bedömas utifrån:

-de diskussioner du deltar i på lektionerna

- dina svar i läsloggen

-den krönika du skriver

 

Läs mer om krönikor här: 

http://läxhjälp.nu/guider/svensktexter/mall-skriva-kronika

 

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback