Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nätspel - badminton

Skapad 2020-01-30 13:22 i Öllsjöskolan Kristianstad
I det här arbetsområdet fördjupar vi vår rörelseförmåga i nätspelet badminton.
Grundskola 8 Idrott och hälsa
I det här arbetsområdet fördjupar vi vår rörelseförmåga i nätspelet badminton.

Innehåll

Konkretisering av mål

Eleven ska ha fördjupade kunskaper i nätspelet badminton, vilket innefattar tekniska färdigheter, kunskaper om spelets syfte och idé samt taktiska aspekter för att spelet ska nå sitt syfte.

Arbetssätt

Under lektionerna får eleverna möjlighet att träna på de olika tekniska delarna i badminton såsom tillslag och mottagning av fjäder. Eleverna får också gruppvis träna på och diskutera de taktiska aspekterna vilket sker genom att eleverna observerar varandra och ger återkoppling utifrån ett särskilt observationsschema. Grupperna får också ansvar för att välja övningar utifrån respektive grupps förkunskaper. Arbetsområdet avslutas med spel mot andra lag där såväl den tekniska som den taktiska förmågan bedöms.

Bedömning och dokumentation

Bedömningen sker vid spel i slutet av arbetsområdet där dokumentationen består av filmade spelsekvenser.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  E 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  C 9
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
  Idh  A 9

Matriser

Idh
Nätspel - badminton

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Rörelse i badminton
Du kan själva slagen, men behöver träna mer för att kunna hålla bollen i spel en längre stund. Du har lärt dig serva på rätt sätt och kan ibland spela backhand/forehand, och bollen kommer oftast dit du vill.
Du behärskar “kompisspel”. Det innebär att du kan hålla bollen i spel en längre stund även om den kommer snett eller kort/långt. Du kan serva och använder forehand/backhand i spelet.
Du kan spela “tävlingsspel”. Det innebär att du försöker göra det svårt för din motspelare genom att spela kort/långt och åt sidan. När din motståndare gör likadant, klarar du oftast att spela tillbaka bollen. Serve/forehand/backhand använder du naturligt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: