Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Religionskunskap

·

Årskurs:

7

VT20 7M Redan de gamla grekerna...

Sånnaskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 31 januari 2020

Vad hände egentligen när det grekiska samhället utvecklades och vad hade gudarna och gudinnorna för uppgift? Och vad hände med gudarna när Romarriket erövrade Grekland och stora delar runt medelhavet?

Inom detta arbetsområde kommer vi fortsätta vår resa genom historien. Efter högkulturernas och flodkulturernas storhetstid stiger vi nu in i en ny epok: Antiken omkring: 800 f.v.t - 500 e.v.t. 

Denna gång kommer vi att fokusera på religionen i de olika samhällena och hur dessa påverkade människorna som levde där. 

Arbetsområdet består av två delar. 

Del 1: Redovisning om olika gudar eller gudinnor. 

Ni arbetar enskilt om en gud eller gudinna utifrån punkterna som finns i classroom. 

Detta moment bedöms även i svenska genom kunskapskravet som handlar om hur ni förbereder och genomen muntlig framställning. 

Ni ska vara färdiga att presentera er gud eller gudinna för klassen onsd. 12/2 och fred. 14/2 

 

Del 2: Resonerande skrivuppgift

Nu ska du samla dina tankar och funderingar utifrån det du läst, det Malin och dina klasskamrater har berättat och din egen forskning om en gud eller gudinna. Utifrån uppgiften som Malin kommer lägga i classroom skriver du nu en text som du lämnar in 2/3. Uppgiften kommer handla om det grekiska och romerska samhället, folket som bor där och hur de blir påverkade av religionen.  

Deadline: måndag 2/3 (du har måndagens lektion också på dig) 


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Konflikter och möjligheter i sekulära och pluralistiska samhällen, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på jämställdhet.

Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.

Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av reli­gioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.

Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållande­ vis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sam­ manhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt.

Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutveck­lade och väl underbyggda resonemang.

Eleven kan också föra välutvecklade och nyan­serade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Mytologi: Redan de gamla grekerna...
Muntlig framställning
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback