Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

4 - 6

Simning och livräddning VT20

Södra Ängby skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 9 februari 2020

Välkomna till arbetsområdet simning och livräddning! Hur ska man göra för att simma med en god teknik? Hur ska man göra när man räddar någon från vattnet? Vad är badvett för någonting? Allt detta och mycket mer kommer ni att få lära er under arbetsområdet. Lycka till!

Simning och livräddning för mellanstadiet!

Nu är det äntligen dags för simundervisning och i denna planering kan ni läsa om upplägget samt förbereda er genom att titta på instruktionsvideos om livräddning och simning. Beroende på vad lokalen tillåter så kommer kanske uppställningen se lite annorlunda ut än det vi planerat för men det vi siktar mot är:

Inledning och uppvärmning: Gemensam samling med information rörande stationerna, målen och säkerheten. Detta följs sedan av lite lek och rörelse tillsammans för att värma upp kroppens muskler och leder. 

Station 1 Livräddning: Här kommer ni att få lära er att livrädda varandra med livboj. Vi pratar om hur man möter någon i vattnet, hur man på bästa sätt simmar med livbojen samt och man bogserar en nödställd person med livboj. 

Station 2 Simteknik: Här kommer ni att få möjlighet att öva på er simteknik i de olika simsätten som ni vill öva på. Detta görs oftast i par eller grupper om tre. 

Station 3 Simtest: Här får ni möjlighet att genomföra ett simtest där målet är att ni ska simma 200m varav 50m på rygg. Detta ska ske utan paus eller vila och man får därför inte ta tag i kanten eller linorna under testet. 

På tisdagen kommer vi anpassa innehållet efter hur det gick för grupperna. Om de flesta klarade livräddningen kommer vi att ha lite roliga utmaningar för de som vill istället för livräddning.

OBS! Det kommer att finnas gott om personal i lokalen, minst sex stycken, förmodligen åtta. Detta gör alla övningarna väldigt säkra och ni kommer med största sannolikhet känna er trygga. 

Glöm inte att packa badkläder och handduk kvällen innan. Det kommer inte kunna ges möjlighet för fler tillfällen detta läsår än dessa två! Varje tillfälle är därför viktigt! 

Är ni inte simkunniga (200 meter, varav 50 meter på rygg) i årskurs sex får ni F i betyg i idrott och hälsa tills dess att ni  visar att ni kan simma. Detta kan låta hårt men det är så vi lärare i idrott och hälsa måste göra enligt skolverket. 

Klicka här för att titta på en video om simteknik i simsättet bröstsim.

Klicka här och här för att titta på två videos om simteknik i simsättet ryggsim.

Klicka här för att titta på en video om livräddning av en medvetslös person med livboj.

Klicka här för att titta på en video om livräddning av en person vid medvetande med livboj.

OBS! Simningen börjar måndagen vecka 7 enligt nedanstående schema.

 

Måndag

Tisdag

Onsdag

09.00-10.00

Åk 4

 

Åk 4

10.00-11.00

Åk 5

Åk 4

Ej simkunniga åk 5-6

11.00-12.00

Åk 6

Ej simkunniga åk 5-6

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.

Simning i mag- och ryggläge.

Badvett och säkerhet vid vatten vintertid. Hantering av nödsituationer vid vatten med hjälpredskap.

Matriser i planeringen
Simning och livräddning åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback