Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema Nyheter

Skapad 2020-01-31 13:10 i Österledskolan Halmstad
Grundskola 7 Svenska
Vi kommer under några veckor att arbeta med temat ”nyheter” där vi först kommer lära oss vad nyheter är. Vad gör en nyhet till en nyhet? Vi kommer prata om att det finns olika typer av nyheter, TV- och tidningsredaktioner är uppdelade i olika avdelningar som nöje, kultur, ekonomi och sport.

Innehåll

Under arbetets gång kommer vi att titta på och prata om nyheter i grupp och tillsammans. Vi kommer läsa nyheter i både tidningar och på nätet. 

 

Som bedömningsuppgift kommer ni att få välja ut en egen nyhet som ni redovisar om i er basgrupp. Basgruppen kommer att få en aktiv lyssnarroll och era nyhetssammanfattningar och efterföljande basgruppsdiskussioner ska spelas in och lämnas in till mig för betygssättning.

 

Innan bedömningstillfället kommer ni att få göra en övningsomgång.

 

Vi kommer att arbeta med följande förmågor:

Förmågan att tala/samtala

Förmågan att anpassa språket efter syfte, mottagare och sammanhang

Förmågan att lyssna

 

Kunskapskraven

 

E

Du förbereda och genomföra enkla nyhetssammanfattning med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till de som ska lyssna och till sammanhanget. 

 

Du deltar i gruppdiskussionen och diskuterar innehållet i de olika nyheterna genom att ställa frågor och framför åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

 

C

Du förbereda och genomföra en enkel nyhetssammanfattning med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till de som ska lyssna och till sammanhanget. 

 

Du deltar i gruppdiskussionen och diskuterar innehållet i de olika nyheterna genom att ställa frågor och framför åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

 

A

Du förbereda och genomföra en välutvecklad nyhetssammanfattning med en väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till de som ska lyssna och till sammanhanget. 

 

Du deltar i gruppdiskussionen och diskuterar innehållet i de olika nyheterna genom att ställa frågor och framför åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar och breddar dem.

 

 

Planering

1. Lära oss om nyheter

2. Blandat innehåll med diskussioner om nyheter och övningar

3. Jenny genomgång inför den muntliga uppgiften

4. Välja ut och berätta om egna nyheter, övning

5. Välja ut och berätta om egna nyheter, bedömning

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: