Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Morgonsamling - Kronan

Skapad 2020-02-02 12:12 i 224581 Förskolan Hovet Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola
Morgonsamlingen syftar till att ge en tydlig start på dagen, bli sedd och få veta vad som skall ske över dagen, samt skapa en vi-känsla i gruppen.

Innehåll

 

Morgonsamling

 

·       VAD: (Innehåll) 

 

Morgonsamling vid stenarna. Hälsa alla god morgon och sjunga morgonsången tillsammans, för att sedan visa bilderna med grupperna på barnen och vilken aktivitet de ska göra (projekt/utmaning, utflykt/lek på gården).

 

·       VARFÖR? (Syfte) 

 

Vi arbetar med tydlighet och struktur för att barn, likaså vuxna, ska vet vad som ska ske under dagen. Syftet med morgonsamlingen är den ska vara kort och tydlig, en tydlig start att nu börjar dagen på förskolan. Skapa en vi-känsla i gruppen.

 

Läroplanen för förskolan (2018):

 

·       får goda förutsättningar att bygga upp tillitsfulla relationer och känna sig trygga i gruppen

 

·       HUR? (Metod) 

 

Samlingen börjar med att pedagog börjar förbereda barnen att avsluta sina aktiviteter och plcka undan – lägga tillbaka sakerna på rätt ställe för att sedan komma och sätta sig vid trädet/stenarna. Samlingen inleds med ett god morgon till allesammans och sedan räknar vi till fyra (takter), olika språk varje dag där barnen görs delaktiga, för att räkna in morgonsången och därefter tala om för barnen vad var och en ska göra under dagen med hjälp av bilder på barnen och aktivitet. Sedan går barnen till respektive aktivitet inne/ute.

 

·       VEM? 

 

Samtliga barn på Kronan.

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • får goda förutsättningar att bygga upp tillitsfulla relationer och känna sig trygga i gruppen,
    Lpfö 18
  • respektera varje barns rätt att uttrycka sina åsikter med olika uttrycksformer samt säkerställa att barnens uppfattningar och åsikter tas tillvara och kommer till uttryck i utbildningen,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: