Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vatten

Skapad 2020-02-03 11:55 i Bolltorps förskola Alingsås
Genom observationer i barngruppen har vi sett ett intresse för vatten vid handfatet, vattenpölar och vattenspridare. Vi följer barnen och utgår från det som barnen visar intresse och ger uttryck för i sitt upptäckande och utforskande av vatten.
Förskola
Genom observationer i barngruppen har vi sett ett intresse för vatten både inne och ute. Vi följer barnen och utgår från det som barnen visar intresse och ger uttryck för i sitt upptäckande och utforskande av vatten.

Innehåll

Syfte:
Varför gör vi detta?

Barnen har visat intresse för vatten såsom att plaska, hälla, ösa samt utforska hur vattnet fungerar med olika material. Denna vintern har vi haft mycket regn och därför vill vi passa på att ge barnen mer erfarenheter av att få upptäcka och utforska vatten i olika former.

Undervisningen ska präglas av barnens intresse, nyfikenhet och upptäckarglädje. Genom att använda sina sinnen ges möjlighet till att utveckla sinakunskaper kring vatten. 

Att utforska innebär olika för olika åldrar. De yngsta vill undersöka med hela kroppen och sina sinnen: smaka, känna, lyssna, titta. De lite äldre barnen undersöker också genom sina sinnen men även genom nyfikna frågor, hypoteser och samtal.

Mål:

Vi vill att barnen ska få bekanta/lära sig att vatten finns i tre olika former: gas (ånga), flytande (vätska) och fast (is).

Innehåll:
Vad ska undervisningen innehålla?

•Låta barnen undersöka vatten genom att bla hälla, ösa och plaska.

•Material läggs till som kan flyta, sjunka och absorbera.

•Andra experiment med vatten och is.

•Vad heter vatten och dess former på de språk som talas i gruppen?

•Använda olika målningstekniker med vatten. 

•Utforska vatten utomhus tex när det regnar, vattenpölar och gegga, is och snö. 

•Använda oss av läsplattan för att söka efter fakta om vatten och titta på olika filmer med koppling till vatten exempelvis hav, sjöar.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: