Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konstnären John Bauer.

Skapad 2020-02-03 19:00 i Jörlandaskolan Stenungsund
Vi låter oss inspireras av illustratören John Bauers underbara sagomålningar. Vi njuter av hans verk. Vi undersöker hur de är målade, hur skapade han mystiken i dem och vad är det som gör dem så speciella. Vi skapar egna sagobilder med Bauertema. Vi läser även de välkända sagorna för att skrivna en egen saga till den bild vi målar.
Grundskola 3 Bild
Vi bekantar oss med konstnären John Bauers underbara sagomålningar genom att se en film. Vi inspireras av hans måleri och skapar i olika material och tekniker sagoväsen, och läser ur boken "Bland tomtar och troll". Vi kommer att skapa en sagoskog och skapa ett bildspel med elevernas alster.

Innehåll

1. Undervisning

  • Vi bekantar oss med konstnären John Bauer genom att se en film om hans liv och måleri.
  • Vi tittar gemensamt och samtalar om några av hans bilder. 
  • Första uppgiften blir att skissa med blyerts och sedan färglägga med färgpennor ett troll, med inspiration av John Bauer. Under tiden läser jag en saga ur boken "Bland tomtar och troll".
  • Vi  kommer även att modellera och skapa trollet i lera (utifrån skissen), samt skapa en bakgrund i  form av en skog och använda oss av akvarellfärger. Dessa olika element fotograferar vi, och skapar en digital bild. Jag skapar ett bildspel av bilderna som vi tittar på tillsammans.
  • Tillsammans skapar vi en utställning ihop, där vi plockar in naturmaterial och skapar en skog där våra troll bor. Utställningen visar vi i montern på skolan.

 

2. Vad bedöms?

- din förmåga att skapa en bild med en typisk Bauer-känsla

- din förmåga att använda olika tekniker och material

- din förmåga att resonera kring din bild och se likheter med Bauers bilder

- din förmåga att sätta samman olika element och skapa en bild

 

Vad står i läroplanen:

 

Kursplan - Bild

Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska och känslomässiga upplevelser. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet. Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människor utveckla sin kreativitet och bildskapande förmåga. 

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: