Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

av Konstmusikhistoria åk 7-9

Skapad 2020-02-03 19:38 i Enbacksskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 8 – 9 Musik
Konstmusik - eller klassisk musik som det även kallas är en del av det västerländska kulturarvet. Kanske tänker du på flera hundra år gammal musik - eller kanske på namnen Mozart eller Beethoven? När man började kalla det för just klassisk musik menade man att denna stil var av "högre kvalité" än annan musik - såsom folkmusik. Men varför lät musiken som den gjorde, vilka instrument skapade musiken och hur var människors syn och förhållande till denna?

Innehåll

Under lektionerna utforskar vi 3 av de viktigaste epokerna: Barocken, Wienklassicismen och Romantiken. Vi kommer även att undersöka medeltiden och renässansens musik kort som en bakgrund till våra tre huvudepoker. 
Genomgångarna kommer innehålla hur samhället såg ut i Europa och vilka människor som hade tillgång till den klassiska musiken, men framförallt:

Hur lät musiken under tidsperioderna? Vilka instrument var viktigast och vilka typiska karaktärsdrag kan man lyssna efter för att kunna placera in musiken i rätt tidsperiod? Vilka kompositörer finns som är viktiga för sin respektive epok?

Under v 10 gör vi i ett skriv- och lyssningsprov om  renässansmusik där dina kunskaper testas av. På provet kommer frågor om instrument och musikens karaktärsdrag, kompositörer och även om hur musiken och samhället fungerade. Vilka hade tillgång till musiken och varför?
Provet innehåller som sagt också en "lyssna-del" där musikexempel spelas upp där du med hjälp av dina kunskaper ska placera in dem i rätt tidsperiod.

 

.

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Kunskapskrav
  • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
    Mu  E 9
  • Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.
    Mu  E 9
  • Dessutom kan eleven med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
    Mu  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: