Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mellotema

Skapad 2020-02-04 07:45 i Vitklövergatans förskola Ale
Vi arbetar med melodifestivals tema på fredagar...
Förskola
Melodifestivalen kom på tal och barnen visade stort intresse för detta...Många berättade att de sitter hemma och tittar med familjen och kunde sånger och artister från tidigare år...Det gör att vi vill ta vara på möjligheten att träna på omröstning, diskuterar likheter/olikheter och helt enkelt ha kul tillsammans...

Innehåll

Vi har i samråd med barnen bestämt oss för att köra mellotema de kommande fredagarna...

Vi lyssnar på aktuell deltävlings låtar och har en omröstning på fredagarna, dagen innan själva deltävlingen är på tv:n. 

Bilder är uppsatta på en av väggarna på blåklockan. Alla deltävlingar är uppsatta under respektive rubrik. Barnen kan se hur artisterna ser ut och vad de heter.

Barnen får titta och lyssna på deltävlarnas bidrag med hjälp av vår projektor. Sedan går de ut till ett annat rum. En och en för att rösta genom att peka på den bild som motsvarar det bidrag de fastnat för. När alla röstat räknar en av oss personal igenom rösterna. Förskolans melodifestivals vinnare presenteras för barnen.

De artister som går vidare efter vår omröstning på förskolan sätts upp under rubriken "finalplats". De låtar som slutar som två vid omröstningarna går vidare och vi sätter upp fotona under rubriken "andrachansen". Foton på de artister som inte går vidare sätts upp under rubriken "de som inte gick vidare"...

Vi har skrivit ett meddelande till vårdnadshavarna att om barnen vill får de ha på sig lite glittriga kläder kommande fredagar eller ha med sig ett passande tillbehör typ ficklampa....

Vi vill genom detta få barnen att förstå hur omrösningar går till, att artister (människor) ser olika ut och är olika...killar och tjejer kan utrycka sig olika men ändå vara intressanta...

Utvärdering:

Det var de mellan fyra och fem som uppskattade det här temat. Treåringarna lekte i ett annat rum och ville inte vara med.

Det var svårt att genomföra många gånger p g a personal bortfall. Fredagar var inte så bra att ha det på. 

Om vi har det här temat någon annan gång kan vi använda qrkoder till låtarna. 

Nästa gång kan vi ha lite mer diskussion kring vad sångerna handlar om och vad artisterna vill förmedla med sina sånger. 

Avslutningen nästa gång  skulle kunna vara att vi mimade eller sjöng vinnarlåten eller hade en egen Melodifestival där barnen får välja vilken artist de vill vara och mina till.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: