Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Referat - Svenska v.t. 2020

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 4 februari 2020

Att kunna behärska referat är en färdighet som du kommer ha nytta av i många olika studier, både i grundskolan och senare i gymnasiet. Alla utbildningar du kommer att komma i kontakt med i framtiden förutsätter att du behärskar referatteknik. Därför kommer vi under några veckor lära hur man skriver referat.

Under de kommande veckorna kommer vi arbeta med att skriva referat. Temat kommer vara gräshoppor med utgångspunkt från de väldiga svärmar som just nu invaderar Afrika. Vi kommer också läsa en faktatext om gräshoppor, titta på gräshopporna ur ett bibliskt perspektiv samt se hur man kan använda gräshoppor som mat.

 Vi inleder med att läsa ur Genrekoden om vad ett referat är. 

 Därefter kommer vi arbeta med fyra texter. Inför varje ny text vi läser kommer vi granska källan och prata om huruvida den är användbar och tillförlitlig.

 Den första texten jobbar vi tillsammans med för att eleverna ska förstå hur man arbetar när man skriver ett referat. Därefter kommer de jobba två och två eller enskilt. Vi kommer dock prata tillsammans om hur man presenterar källan och hänvisar till den när det gäller samtliga texter, eftersom det ser lite olika ut beroende på källa. Den fjärde texten kommer eleverna skriva helt på egen hand och lämna in för bedömning.

 Avslutningsvis kommer eleverna få skriva en text på temat gräshoppor där de ska försöka använda så många av de texterna vi tidigare refererat. Denna text kommer också bedömas.

 För en liten uppdatering av vad ett referat är så kan man titta på följande film från UR:

https://www.youtube.com/watch?v=aJMI7dpZ72I

 Mer information/material finns på min svenskpadlet och i appen Showbie som du troligtvis får titta på om du ber ditt barn snällt.

 

Bedömning

  • Är källangivelsen korrekt gjord?
  • Är referatet kortare än källtexten (max 1/3)?
  • Finns det lämpliga och varierade referatmarkeringar?
  • Innehåller texten sambandsord och är den sammanhängande?
  • Finns det styckeindelning?
  • Är källtexten objektivt återgiven?
  • Är referatet skrivet med egna ord?
  • Är språket neutralt?
  • Är referatet skrivet i presens? 
  • Se även matris nedan

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
Stöd för att förstå nivåskillnader för ett referat
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback