Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6 - 9

Väder och klimat

Adolfsbergsskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 4 februari 2020

Fram till och med sportlovet arbetar vi med att lära oss om väder och klimat. Vi kommer att titta på hur olika vädertyper bildas samt vilka klimatzoner världen har och vad som kännetecknar dessa.

I momentet kommer vi att lära oss om varför vi har olika årstider, hur vindar uppstår, vad låg och högtryck innebär samt vilka nederbördstyper det finns och hur havströmmarna påverkar vädret. I avsnittet om klimat kommer vi titta närmare på de olika klimatzonerna, vad som är typiskt för de olika zonerna. Eleverna kommer också få lära sig att tolka klimatdiagram.

Undervisningen kommer ske via genomgångar, filmer, övningar och gruppdiskussioner och avslutas med ett skriftligt prov efter lovet vecka 9.


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Årstider och väder

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback