Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läslyftet - Teknik i barnlitteraturen

Skapad 2020-02-05 10:20 i Fullriggarens förskola Kristianstad
Förskola
Läslyftet - Teknik i barnlitteraturen. Vi arbetar med ett projekt som heter Läslyftet som Skolverket tillhandahåller. Momentet "Teknik i barnlitteraturen" handlar om att synliggöra och lyfta fram olika sorters teknik i fakta- och skönlitteratur som barnen läser på förskolan. Projektet syftar till fördjupning, vidareutveckling och kunskapsinlärande där barnens delaktighet står i fokus.

Innehåll

Vi arbetar just nu med ett moment i Läslyftet som heter "Teknik i barnlitteraturen". Temat startas upp genom att pedagogerna har valt en bok som heter "Linnea vill ha plåster" och de naturvetenskapliga verben FÄSTA och FASTNA. Barnen får ta del av textinnehåll och bilder vid ett flertal tillfällen och därefter lyfter pedagogerna fram ordet "plåster". Barnen ska först i helgrupp få reflektera över vad ett plåster används till, vad ett plåster är gjort av, hur det kan FASTNA på huden, hur man ska göra för att FÄSTA det över såret med mera. Vid annat tillfälle delas barnen in i sina åldersgrupper (Hajarna, Sillarna, Krabborna) där samma frågor tas upp igen för att ytterligare fördjupa svaren och för att här lyfta fram ordet TEKNIK i samband med verben FÄSTA och FASTNA. Barnen ska sedan få undersöka hur olika sorters plåster ser ut, hur de FÄSTER på huden om huden är torr, blöt, oljig. Pedagogerna ska skapa ett programmeringsspel med bilder av pilar och olika saker som kan FÄSTAS ihop (kardborreband, gem och papper, tejp och papper, häftmassa och bilder med pilar med mera). Barnen ska få skapa en programmeringsbana för att dirigera sin kompis till slutpunkten där till exempel gemet kan FÄSTAS i pappret. Pedagogerna ska lyfta fram de naturvetenskapliga verben FÄSTA och FASTNA i den dagliga verksamheten.

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
  Lpfö 18
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: