Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Alternativa familjebildningar

Skapad 2020-02-05 13:24 i Älvdansens förskola Alingsås
Förskola
Alternativa familjebildningar

Innehåll

Syfte

Alternativa familjebildningar

Vi på Gläntan tänkte arbeta kring "min familj". Här tänkte vi arbeta tillsammans med barnen om hur det ser ut hemma hos dem. Vem bor hos Er!? Två pappor och ett barn!? En mamma, pappa, fyra barn och en katt!? En morfar, två barn och en papegoja!. Vi vet att de yngre barnen uppskattar detta tema och här brukar härliga samtal kunna utvecklas senare när materialet är klart. 

Vi ser även vikten av att lyfta alternativa familjebildningar tidigt hos våra barn då det inte är en marginell eller ovanlig företeelse.

Enligt demografiska uppgifter lever cirka en fjärdedel av alla barn i Sverige i åldrarna 0-17 år i en annan typ av familj än den traditionella kärnfamiljen. Det finns idag ett otal alternativa familjeformen, både ensamstående styv- och adoptionfamiljer samt familjer med homosexuella föräldSyftet blir att skapa dialoger kring olika familjeformer där alla familjebildningar är unika och lika bra. Här vill vi medvetenhets barnen om sina egna normer för att kunna inkludera alla barnen och visa på olika konstellationer finns.

Metod
Tanken är att vi kommer göra iordning ett hus där ens familj kan "flytta in" och här kommer vi behöva föräldrarnas hjälp med fotografier.

 

Resultat


Analys

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: