Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Brorsan är kung

Alsike skola, Knivsta · Senast uppdaterad: 6 februari 2020

"Vad händer när ens vän tycker att man har ljugit - trots att man aldrig någonsin varit så ärlig?" Vi utgår i arbetsområdet från högläsning och parläsning av boken "Brorsan är kung" av Jenny Jägerfeld.

Syfte

Arbetsområdet ska stimulera elevernas intresse för att läsa och ge dem en inblick i hur texter kan läsas, tolkas och förstås. Eleverna tränar läsning genom att högläsa Brorsan är kung och textanalys (läsförståelse).

Eleverna kommer att lära sig använda olika lässtrategier och genomföra boksamtal för att tillsammans fördjupa upplevelsen av det lästa och sätta i gång tankar som kan kopplas till egen erfarenhet  eller andra texter/ filmer/ böcker.

 

Uppgift/Arbetssätt

I arbetsområdet Läsning ska du få möjlighet att utveckla:

  • din förmåga att använda olika lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna,
  • din förmåga att läsa olika texter och skriva egna reflektioner kring det du läst,
  • din förmåga att samtala om olika texters innehåll,
  • din förmåga att förstå texters budskap.

 

Undervisning

För att du ska få möjlighet att lära dig allt det här ska vi på lektionerna ägna mycket tid åt att läsa. Någon vuxen på skolan kommer ibland att läsa högt för dig och du kommer även själv att få läsa högt och samtala om du läst. 

I arbetet kommer vi att träna oss på att använda olika lässtrategier, varje strategi modelleras först av någon av dina lärare för att  du lättare ska kunna använda den på de texter du läser själv. Du kommer också regelbundet använda dig av din läslogg där tankar om ditt läsande samlas, och blir en utgångspunkt för boksamtal med dina klasskamrater.

 

Lässtrategier vi kommer att arbeta med:

  • backa och läs om (förtydliga oklarheter)
  • kopplingar (aktivera relevant förkunskap genom att koppla texten till det egna livet och egna erfarenheter, till andra texter man läst samt till kunskap man har om världen, tänkandet etc.)
  •  ställa egna frågor om texten
  •  leta ledtrådar (läsa mellan raderna och dra slutsatser)
    skapa bilder i huvudet (visualisera)
  •  reda ut oklarheter
  •  sammanfatta textens huvudpunkter

 

Bedömning

I arbetsområdet bedöms på vilket sätt

  • du kan högläsa text och anpassa läshastighet, intonation och betoning till innehållet
  • du kan läsa och skriva genom att någon vuxen på skolan lyssnar när du läser och genom att läsa de texter/svar du skriver (läslogg) och samtala med dig om dem,
  • du kan samtala om olika texter genom att någon vuxen på skolan lyssnar på dig när du pratar med eller berättar för klasskamrater om en text du läst eller lyssnat till, du kan förstå olika texters budskap genom att du får återberätta och samtala om deras innehåll.

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Matriser i planeringen
Läsutvecklingsmatris år 4
Uppgifter
Sv Brorsan är kung Boksamtal vecka 14
Sv Brorsan är kung Boksamtal vecka 14
Vecka 13 Sv Brorsan är kung
Vecka 13 Sv Brorsan är kung
Vecka 14 Sv Brorsan är kung
Vecka 14 Sv Brorsan är kung

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback