Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människokroppen, från v.9

Skapad 2020-02-06 08:28 i Christian 4:s gymnasium Kristianstad
LPP för arbetsområde biologi år 8. Människokroppen.
Grundskola F – 9 Biologi
Din kropp består av miljontals atomer som bildar olika organ som i sin tur bildar just dig! I det här avsnittet tittar vi närmare på hur de olika delarna i kroppen fungerar och samverkar. Vi fokuserar på matspjälkningen, andningen, blodet, huden, skelettet och muskler.

Innehåll

Så här ska vi arbeta:

 • Genomgång, film, bildspel, diskussion

Visa vad du lärt dig/Bedömning:

 • Prov

Efter detta arbetsområde ska du kunna:

Du ska kunna förklara hur olika organsystem fungerar genom att använda biologins begrepp, modeller och teorier. 

Du ska kunna söka information och använda den på ett fungerande sätt, anpassat till målgrupp

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
  Bi  7-9
 • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
  Bi  7-9
 • Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
  Bi  7-9

Matriser

Bi
Biologi Kunskapskrav åk 7-9

Använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle

Insats krävs
E
C
A
4
Eleven kan använda informationen på ett … fungerande sätt i diskussioner och för att skapa … texter och andra framställningar med … anpassning till syfte och målgrupp
i huvudsak enkla viss
relativt väl utvecklade relativt god
väl välutvecklade god

Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i samhället, naturen och inuti människan

Insats krävs
E
C
A
10
Eleven har … kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att … dessa med … användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
grundläggande ge exempel på och beskriva viss
goda visa på samband inom relativt god
mycket goda förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag god
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: