Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

9

Buddhism och hinduism vt 2020

Tanumskolan 7-9, Tanum · Senast uppdaterad: 6 februari 2020

Ni har tidigare läst om de tre monoteistiska världsreligionerna, judendom, kristendom och islam, men nu är det dags för de resterande två polyteistiska världsreligionerna; hinduism och buddhism. Förutom dessa världsreligioner kommer vi även att diskutera etik, t ex genom att söka svar på svåra frågor och dilemman. Vi kommer även att titta närmre på dagens sekulariserade samhällen.

Undervisning

Veckoplanering

v.7 Introduktion av ämnet religion; vad är religion och varför ska vi lära oss något om det? Etik och etiska modeller, vad är det? Vi diskuterar etiska dilemman och använder oss av etiska modeller i våra diskussioner. 

v.9 -10 Fortsättning på etiken. Bedömningsuppgift kring etik.
Genomgång av hinduismen med fokus på centrala tankegångar, ritualer och levnadsregler. Vi ser en kort film samt jobbar med olika uppgifter enskilt och tillsammans. 
Källkritiska uppgifter. Hur kan det vara att leva som hindu i Sverige?

v.11 Gemensam genomgång av buddhismen med fokus på centrala tankegångar, ritualer och levnadsregler. Vi ser en kort film samt jobbar med uppgifter gemensamt eller enskilt. Hur kan det var att leva som buddhist i Sverige?

v. 12 Bedömningsuppgifter/inlämningsuppgifter kring hinduism och buddhism. 

v. 13 Att leva utan Gud- sekularisering och religionskritik. Varför står en stor del av mänskligheten utan religioner? Vad kan det innebära att leva utan tro på en gud? 

v. 14 Vi fortsätter med sekularisering. Avslutande diskussionsuppgifter. 

 

Bedömning

Följande förmågor bedöms under arbetets gång och i dina uppgifter.

Analysförmåga. (Att beskriva orsaker och konsekvenser, se samband, växla mellan olika perspektiv, jämföra likheter och skillnader, jämföra för- och nackdelar.

Kommunikativ förmåga. (Att samtala, diskutera, presentera, motivera, uttrycka egna åsikter, framföra och bemöta argument)

Begreppslig förmåga (Att kunna förstå och använda begrepp kopplade till temat)

 


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller, och

söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.

Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Varierande tolkningar och bruk inom världsreligionerna i dagens samhälle.

Huvuddragen i världsreligionernas historia.

Sekulära livsåskådningar, till exempel humanism.

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Religionernas roll i några aktuella politiska skeenden och konflikter utifrån ett kritiskt förhållningssätt.

Konflikter och möjligheter i sekulära och pluralistiska samhällen, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på jämställdhet.

Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.

Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.

Föreställningar om det goda livet och den goda människan kopplat till olika etiska resonemang, till exempel dygdetik.

Etiska frågor samt människosynen i några religioner och andra livsåskådningar.

Etiska begrepp som kan kopplas till frågor om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, till exempel frihet och ansvar.

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav i religion åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback