Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Min exponering

Skapad 2020-02-10 08:09 i Hagagymnasiet Borlänge
Gymnasieskola Utställningsdesign
Individuell uppgift i att skapa varugrupp samt planera och presentera exponering av varugruppen.

Innehåll

Arbetsområdet "Min exponering" innehåller 4 steg:

 

1. Planering

 Beskriva målgrupp, sätta samman varugrupp och forma budskap. Motivera dina val utifrån målgruppen!

2. Kollage och skiss

Göra kollage som visar din varugrupp samt skissa exponering i tvåpunktsperspektiv. Motivera dina val utifrån målgruppen!

3. Presentation

Presentera "Min exponering" och diskutera hur det är anpassat efter din målgrupp. Argumentera för varför du utformat exponeringen som du gjort.

4. Utvärdering

Utvärdera din insats.

Uppgifter

 • 3. Presentera Min exponering

 • 3. Presentera Min exponering

 • Logotype till Min exponering

 • 4. Utvärdera Min exponering

 • 1. Planering Min exponering

 • 2. Kollage och skiss Min exponering

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Varuexponering, skyltning och säljstödsmaterial, exponering i olika prislägen, i olika branscher och för olika typer av kunder.
  Han  -
 • Arbete med butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event.
  Uts  -
 • Framställning av idéer med hjälp av skissmetoder och två- och tredimensionella modeller.
  Uts  -
 • Två- och tredimensionellt skapande.
  Uts  -
 • Matchning och koordinering.
  Uts  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven planerar, organiserar och utför efter samråd med handledare grundläggande arbetsuppgifter inom ett eller flera områden för butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event. I arbetet tar eleven med säkerhet fram idéer med hänsyn till den tänkta målgruppen och det budskap som ska förmedlas. Eleven presenterar dem med hjälp av skisser och två- och tredimensionella modeller. Eleven realiserar efter samråd med handledare sina idéer i en exponering eller utställning som är av god teknisk och estetisk kvalitet. I arbetet matchar och koordinerar eleven med säkerhet produkter och miljöer utifrån egna och givna kriterier. Dessutom arbetar eleven efter samråd med handledare med färgsättning och textframställning. I arbetet använder eleven med säkerhet digital teknik och teknisk utrustning. Vid behov gör eleven anpassningar under arbetets gång.
  Uts  A
 • Eleven planerar, organiserar och utför efter samråd med handledare grundläggande arbetsuppgifter inom ett eller flera områden för butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event. I arbetet tar eleven med viss säkerhet fram idéer med hänsyn till den tänkta målgruppen och det budskap som ska förmedlas. Eleven presenterar dem med hjälp av skisser och två- och tredimensionella modeller. Eleven realiserar efter samråd med handledare sina idéer i en exponering eller utställning som är av tillfredsställande teknisk och estetisk kvalitet. I arbetet matchar och koordinerar eleven med viss säkerhet produkter och miljöer utifrån egna och givna kriterier. Dessutom arbetar eleven efter samråd med handledare med färgsättning och textframställning. I arbetet använder eleven med viss säkerhet digital teknik och teknisk utrustning.
  Uts  C
 • Eleven planerar, organiserar och utför i samråd med handledare grundläggande arbetsuppgifter inom ett eller flera områden för butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event. I arbetet tar eleven med viss säkerhet fram enkla idéer med hänsyn till den tänkta målgruppen och det budskap som ska förmedlas. Eleven presenterar dem med hjälp av skisser och enkla två- och tredimensionella modeller. Eleven realiserar i samråd med handledare sina idéer i en exponering eller utställning som är av tillfredsställande teknisk och estetisk kvalitet. I arbetet matchar och koordinerar eleven med viss säkerhet produkter och miljöer utifrån egna och givna kriterier. Dessutom arbetar eleven i samråd med handledare med färgsättning och textframställning. I arbetet använder eleven med viss säkerhet digital teknik och teknisk utrustning.
  Uts  E
 • När arbetsuppgiften är utförd diskuterar eleven utförligt och nyanserat på vilket sätt exponeringen eller utställningen är anpassad till målgruppen och hur väl den förstärker budskap och upplevelser. Dessutom motiverar eleven med nyanserade omdömen de val som har gjorts under arbetet och ger förslag på hur arbetet kan förbättras.
  Uts  A
 • När arbetsuppgiften är utförd diskuterar eleven utförligt på vilket sätt exponeringen eller utställningen är anpassad till målgruppen och hur väl den förstärker budskap och upplevelser. Dessutom motiverar eleven med nyanserade omdömen de val som har gjorts under arbetet.
  Uts  C
 • När arbetsuppgiften är utförd diskuterar eleven översiktligt på vilket sätt exponeringen eller utställningen är anpassad till målgruppen och hur väl den förstärker budskap och upplevelser. Dessutom motiverar eleven med enkla omdömen de val som har gjorts under arbetet.
  Uts  E

Matriser

Uts
Utställningsdesign version 2

E
C
A
Planering och utförande
Eleven planerar, organiserar och utför i samråd med handledare grundläggande arbetsuppgifter inom ett eller flera områden för butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event.
Eleven planerar, organiserar och utför efter samråd med handledare grundläggande arbetsuppgifter inom ett eller flera områden för butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event.
Eleven planerar, organiserar och utför efter samråd med handledare grundläggande arbetsuppgifter inom ett eller flera områden för butiks- och fönsterexponeringar, utställningar, mässor och event.
Idéer
I arbetet tar eleven med viss säkerhet fram enkla idéer med hänsyn till den tänkta målgruppen och det budskap som ska förmedlas.
I arbetet tar eleven med viss säkerhet fram idéer med hänsyn till den tänkta målgruppen och det budskap som ska förmedlas.
I arbetet tar eleven med säkerhet fram idéer med hänsyn till den tänkta målgruppen och det budskap som ska förmedlas.
Presentation
Eleven presenterar dem med hjälp av skisser och enkla två- och tredimensionella modeller.
Eleven presenterar dem med hjälp av skisser och två- och tredimensionella modeller.
Eleven presenterar dem med hjälp av skisser och två- och tredimensionella modeller.
Realisera/ genomföra
Eleven realiserar i samråd med handledare sina idéer i en exponering eller utställning som är av tillfredsställande teknisk och estetisk kvalitet.
Eleven realiserar efter samråd med handledare sina idéer i en exponering eller utställning som är av tillfredsställande teknisk och estetisk kvalitet.
Eleven realiserar efter samråd med handledare sina idéer i en exponering eller utställning som är av god teknisk och estetisk kvalitet.
Koordinera och matcha
I arbetet matchar och koordinerar eleven med viss säkerhet produkter och miljöer utifrån egna och givna kriterier. Dessutom arbetar eleven i samråd med handledare med färgsättning och textframställning.
I arbetet matchar och koordinerar eleven med viss säkerhet produkter och miljöer utifrån egna och givna kriterier. Dessutom arbetar eleven efter samråd med handledare med färgsättning och textframställning.
I arbetet matchar och koordinerar eleven med säkerhet produkter och miljöer utifrån egna och givna kriterier. Dessutom arbetar eleven efter samråd med handledare med färgsättning och textframställning.
Använda digital teknik
I arbetet använder eleven med viss säkerhet digital teknik och teknisk utrustning.
I arbetet använder eleven med viss säkerhet digital teknik och teknisk utrustning.
I arbetet använder eleven med säkerhet digital teknik och teknisk utrustning. Vid behov gör eleven anpassningar under arbetets gång.
Analysera
När arbetsuppgiften är utförd diskuterar eleven översiktligt på vilket sätt exponeringen eller utställningen är anpassad till målgruppen och hur väl den förstärker budskap och upplevelser.
När arbetsuppgiften är utförd diskuterar eleven utförligt på vilket sätt exponeringen eller utställningen är anpassad till målgruppen och hur väl den förstärker budskap och upplevelser.
När arbetsuppgiften är utförd diskuterar eleven utförligt och nyanserat på vilket sätt exponeringen eller utställningen är anpassad till målgruppen och hur väl den förstärker budskap och upplevelser.
Motivera
Dessutom motiverar eleven med enkla omdömen de val som har gjorts under arbetet.
Dessutom motiverar eleven med nyanserade omdömen de val som har gjorts under arbetet.
Dessutom motiverar eleven med nyanserade omdömen de val som har gjorts under arbetet och ger förslag på hur arbetet kan förbättras.
Bedöma egen förmåga
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: