Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Trender i litteraturen!

Hannaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 mars 2023

Under några veckor framåt kommer vi att dyka ner i litteraturhistorien och titta lite närmare på några kända klassiker och författare som levde under epokerna renässansen, upplysningen och romantiken. Lektionerna kommer att innehålla föreläsning, läsning av olika texter, korta filmsnuttar och övningar. Efter att vi har gått igenom epokerna, verk och författare så kommer ni att få en avslutande uppgift kopplat till det vi gått igenom och efter påsklovet så kommer ni att få arbeta med författarporträtt (uppsats och muntlig presentation).

 

MÅL

Syftet med arbetsområdet är att utveckla kunskaper om:

  • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser männi­skors villkor och identitets- och livsfrågor.
  • Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de hi­sto­ri­ska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

ARBETSFORMER

Lektionerna kommer att bestå av föreläsning, läsning av texter, diskussioner, övningar och eget arbete, samt att vi tittar på korta informationsfilmer.  

BEDÖMNING

Under hela arbetsområdet så kommer vi att arbeta med mindre uppgifter/övningar där eleven kommer att få visa sina kunskaper oh förmågor. Området avslutas med en uppgift som bygger på det vi gjort på lektionerna. 

 

BETYGSKRITERIER

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med flyt/gott flyt/mycket gott flyt och visar grundläggande/god/mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss/god/mycket god säkerhet.

Eleven för enkla/utvecklade/väl utvecklade resonemang om innehållet i olika texter.

Eleven visar också grundläggande/goda/mycket goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.


Läroplanskopplingar

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Sammanfattning av texter.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Inlämning, torsdag v. 21: författarporträtt
Inlämning, måndag v. 22: muntlig presentation
Prov, måndag v. 17, svenska: litteraturhistoria

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback