Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

En ny hantverksteknik - textilslöjd

Gustavslundsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 4 mars 2020

Det sista arbetsområde du ska arbeta med i textilslöjden handlar om att lära dig en ny hantverksteknik och att göra det så självständigt som möjligt...

Varför ska du arbeta med detta?

I slöjden ska vi arbeta för att du ska få möjlighet att utveckla dina kunskaper i olika hantverkstekniker och förmågan att arbeta med olika material och uttrycksformer. Du ska få utveckla din skicklighet i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. Du ska också få möjlighet att utveckla idéer, överväga olika lösningar, framställa föremål och värdera ditt resultat. På så sätt ska slöjden bidra till att väcka din nyfikenhet att utforska och experimentera med olika material och att ta dig an utmaningar på ett kreativt sätt.

Vad ska du göra?

Du ska själv välja ett arbete och arbetsområde i valfri textil teknik. Du kan antingen fördjupa dig i en teknik du redan känner till eller pröva på en ny teknik. Kanske flera tekniker i samma arbete? Arbetet bör kunna genomföras självständigt och följa arbetsprocessens alla delar från idé och genomförande till en färdig produkt.

För att detta ska bli tydlig ska du göra en planering, dokumentera dina framsteg och avsluta med att redovisa ditt arbete muntligt i grupp. Tänk på att arbetet ska vara rimligt för dig att genomföra under den tid som är kvar, dvs inte för svårt men inte heller för enkelt. Det går även att arbeta med flera alster beroende på svårighetsgrad.

Förslag till planering att tänka på:

  • Val av teknik och produkt (varför du valde det)
  • Val av utseende (inspiration, design, färg, form, materialprov, skiss etc.)
  • Hur du ska genomföra det? (tillvägagångssätt, redskap.)

Förslag till dokumentation:

Skriv ett par rader, meningar eller stödord t ex. efter varje lektion, under tiden du arbetar, efter varannan lektion eller då du anser att det finns något att skriva om det du arbetar med. Komplettera gärna med bilder eller skisser på det du arbetar med. Spara även eventuella ”prover” som du gör under arbetets gång och sätt in i loggboken. Tänk t ex hur blev det? Fint? Fult? Bra? Dåligt? Snyggt? Användbart? Misslyckat? Varför blev det så? Fundera över om du kunnat göra på något annat sätt i stället och om det i så fall gett ett annat resultat. 

Bedömning

Jag kommer att bedöma hur du tar dig an uppgiften, hur väl du "lär" dig din valda teknik och hur självständigt du arbetar. Det behöver inte bli ett färdigt föremål, men det är roligare för dig själv att sikta mot det under processen. Det jag tittar extra på är:

  • hur genomarbetat du formger och framställer ditt slöjdföremål i din valda teknik
  • hur säkert och ändamålsenligt du använder redskap, verktyg och maskiner
  • hur väl du kombinerar material och teknik med hänsyn till form och funktion
  • hur utvecklade omdöme du ger din arbetsinsats med koppling till form, funktion och kvalitet.

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ.

I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.

Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.

Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback