Skolbanken Logo
Skolbanken

Projektplanering - Böcker och sagor

184421 Förskola Blombacka, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 17 februari 2020

Vi har upptäckt ett stort intresse för sagor och berättelser bland barnen. Vi ser det som ett tema i vilket mycket av det barnen gör i sin vardag i förskolan kan ha sin utgångspunkt i eller kopplas till.

Blommans projektplanering VT 2020


Projektfråga:

Vilka möjligheter till utveckling och lärande kan projektet skapa?
- Hur kan vi med utgångspunkt i vårt projekt ge barnen förutsättningar till utveckling och ett lustfyllt lärande med förskolans läroplan som grund?

 

Vad (innehåll):

Utifrån barnens intressen och tankar kommer vi att ta utgångspunkt i böcker och sagor för att introducera och arbeta med olika ämnen.

 

Varför (syfte):

 Med och genom projektet vill vi ge barnen möjligheter att utveckla sina språkliga och kommunikativa förmågor samt att med utgångspunkt i projektet som grundas i barnens intresse kunna använda intresset till att utveckla andra förmågor och kunskaper.

 

Hur (metod):

Vi lyfter och introducerar böcker och sagor utifrån barnens intressen och våra planeringar för att sedan använda dessa som utgångspunkt i undervisningstillfällena. Barngruppen delas in i mindre grupper där planerade aktiviteter/undervisningstillfällen sker utifrån en planering. 
Vi lyssnar in barnens intressen och har de som grund för planering och diskussioner. Böcker och sagor används som utgångspunkt för att arbeta med och beröra olika ämnen såsom språk, matematik, skapande, naturvetenskap, lek och fantasi mm.




Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback