Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

8 - 9

Världsreligioner- fördjupning Judendom och Islam

Maria Parkskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 9 augusti 2023

Varför utgår alla tre världsreligionerna från samma bok? Varför sägs det att alla tre religioner har samma kärna? Vad innebär det att leva som Jude eller Judinna? Hur anpassar sig religionerna till dagens moderna samhälle där religionerna är påväg bort? Vi kommer att fokusera på judendomen och islam och jämföra dem med varandra på ett antal punkter. Är det så lika? Vad tänker de olika religionerna om livet efter döden, sex före äktenskapet och jämställdhet? Som inledning på terminen kommer vi arbeta med religion och framförallt världsreligionerna Judendom och Islam.

Syfte:

  • kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,
  • förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion och samhälle, och
  • förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv.

Centralt innehåll:

  • Vad religion och livsåskådning kan betyda för människors behov av me­ning, gemenskap, identitet och förståelse av omvärlden.
  • Centrala tankegångar inom kristendom, islam, judendom, hinduism och budd­hism.
  • Likheter och skillnader i religiösa tolkningar och praktiker mellan och inom olika religioner. Huvudinriktningar inom kristendom och andra religioner.
  • Tolkning av och samtal om religiös och livsåskådningsmässig symbolik och mening i Bibeln och andra religiösa urkunder, samt i ritualer och este­ti­ska uttryck.
  • Religionernas uppkomst, spridning och geografiska utbredning i dag.
  • Kritisk granskning av hur religion och religiositet framställs och rep­re­sen­te­ras på olika sätt i media och i andra sammanhang och hur det kan påverka in­di­vider och samhället i stort.
  • Konflikter och samförstånd mellan olika religiösa och olika sekulära syn­sätt, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på kvinnors och mäns roller.
  • Grundprinciper inom några etiska modeller, till exempel konsekvensetik och pliktetik.

Så här arbetar vi:

Föreläsningar

Filmvisning

Muntliga diskussioner

Inlämningsuppgift (skriver under lektionstid)

Faktaprov

 

V.33 Uppstart Religion - fokus Judendom 

V.34 Judendom 

V.35 Judendom avslutas, uppstart Islam. 

V.36 Islam

V.37 Islam avslutas, fokus identitet och livsfrågor. 

V.38 Prov Judendom och Islam 

V.39 Etiska modeller 

V.40 Slutuppgift Etiska modeller. 


Läroplanskopplingar

Vad religion och livsåskådning kan betyda för människors behov av mening, gemenskap, identitet och förståelse av omvärlden.

Centrala tankegångar inom kristendom, islam, judendom, hinduism och buddhism.

Likheter och skillnader i religiösa tolkningar och praktiker mellan och inom olika religioner. Huvudinriktningar inom kristendom och andra religioner.

Tolkning av och samtal om religiös och livsåskådningsmässig symbolik och mening i Bibeln och andra religiösa urkunder, samt i ritualer och estetiska uttryck.

Religionernas uppkomst, spridning och geografiska utbredning i dag.

Kritisk granskning av hur religion och religiositet framställs och representeras på olika sätt i media och i andra sammanhang och hur det kan påverka individer och samhället i stort.

Konflikter och samförstånd mellan olika religiösa och olika sekulära synsätt, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på kvinnors och mäns roller.

Grundprinciper inom några etiska modeller, till exempel konsekvensetik och pliktetik.

Analys av och reflektion över etiska frågor utifrån elevernas egna argument samt utifrån tolkningar inom religioner och andra livsåskådningar och utifrån etiska modeller. Sådana frågor kan till exempel handla om frihet, rättvisa och solidaritet.

Eleven visar grundläggande kunskaper om religioner och andra livsåskådningar. Eleven för enkla resonemang om likheter och skillnader i centrala tankegångar och religiösa praktiker mellan och inom olika religioner samt om vad religion och livsåskådning kan betyda för människor.

Eleven för enkla resonemang om frågor som rör relationen mellan religion och samhälle.

Eleven för enkla resonemang om etik, moraliska frågor och livsfrågor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback