Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Akvarell i regnbågens färger

Skapad 2020-02-13 14:05 i Hallsta skola Norrtälje
Grundskola F Bild
Skapa en akvarell i regnbågens färger som följer färgcirkeln ordning. Klipp ut en silhuette I svart papper och klistra den ovanpå regnbågens färger.

Innehåll

Skapa en akvarell med ränder på en liggande vit A4. Du ska använda regnbågens färger. Du måste måla färgerna i färgcirkeln ordningen nedan, men du väljer med vilken färg du börjar med i färgcirkeln. Dessa färger måste ingå:

 

Gul ( primärfärg)

Orange (sekundärfärg)

Röd (primärfärg)

Lila (sekundärfärg)

Blå (primärfärg)

Turkos (sekundärfärg)

Grön (sekundärfärg)

 

Primärfärger är våra grundfärger, med dem kan du blanda sekundärfärger.  Enklast är att skapa regnbågen med färgerna i angiven ordning, men du väljer själv vilken färg du börjar med, men du måste fortfarande följa färgernas rätta ordning enligt färgcirkeln.

För att skapa färgerna får du bara använda primärfärgerna rött, gult och blått. Det innebär att du behöver lära dig grundläggande färglära, dvs. hur färger blandas.

Nu måste din målning torka. När den torkat så kan du klippa ut en silhuette i svart papper och limma fast på din målning med regnbågens färger. Nu är din bild klar.

Regnbågen är ett fenomen som uppstår när solljus och vattenstrålar möts, exempelvis när solen skiner och det regnar. Det är ett naturfenomen. Regnbågar förekommer i sagoböcker. En del sagor säger att du kan hitta en skatt vid regnbågens slut.

Stora företag har använt regnbågen, dvs färgcirkeln på sina produkter. IKEA använder den på en förvaringskasse. Regnbågsrörelsen har gjort regnbågen till en symbol på deras flagga för lika rättigheter för människor. Regnbågar existerar naturligt och används i många olika sammanhang.

Denna uppgift består av två lektioner.

1. På den första lektionen målar du färgcirkeln i rak ordning och täcker hela din A4 med akvarellfärg, enligt ovan instruktioner, i liggande ordning. 

Material till första lektionen: akvarellfärg, även kallat vattenfärg, pensel, vatten, mugg och A4.

2. På andra lektionen får du ett papper, av det pappret ska du klippa ut en silhuett av ett landskap. En silhuett är en skugga. Den effekten får du om du har motljus när du ska exempelvis fotografera något med ljusare bakgrund än förgrund. Silhuetten ska limmas på akvarellen med regnbågen.

Material till andra lektionen:

A4. Sax. Lim.

 

Glöm inte att städa din plats i bildsalen efter dig. Plocka undan, rengör allt material och din plats, innan du ställer upp din stol i slutet av lektionen. Glöm inte namna allt du skapar och lägga det i din mapp. Blöta material måste läggas på tork. Skriv namn och klass innan du lägger något på tork. 

 

 

Uppgifter

  • Skapa en färgcirkel med en rak regnbåge

  • Skapa en färgcirkel i en rak regnbåge

  • Skapa färgcirkeln i en rak regnbåge

  • Färgcirkel i en rak regnbåge

  • Bildprojekt 3. Lämna in målning med regnbåge och silhuette

  • Bild 3. Lämna in din regnbåge med silhuette

  • Bildportfolio 7. Landskap med pastellkritor

  • Ladda upp regnbågen och silhuetten

  • Bildportfolio 6. Ladda upp regnbågen med silhuette

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: