👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djungelboken Projektplanering3 Bamse och hans vänner

Skapad 2020-02-17 10:29 i 182311 Förskolan Sagobacken Stockholm Farsta
Förskola
Med Bamse och hans vänner har vi hittat ett sätt att tilltala alla barn på avdelningen.

Innehåll

 • Vad (innehåll):
 

Gemensamt för Hökarängen är temat sagor. På avdelning Djungelboken har vi nyligen bytt till temat bamse, en känd sagokaraktär som vi såg tilltalade allt från två åringarna till sexåringarna. Som en väl etablerad sagokaraktär finns det en del färdigt material inom detta tema. Det finns många olika sagor och berättelser om bamse och hans vänner. Mycket av detta handlar om vänskap, vilket vi på Djungelboken arbetar aktivt med och värderar högt.

 

 • Varför (syfte):

Vi anser att bamse är ett tacksamt tema för att få en röd tråd i alla verksamhetens delar. De olika karaktärerna står för olika egenskaper. T.ex. lille skutt står för rörelse/motorik, Brummelisa är snäll och pålitlig och kan därmed stå för vänskap, Skalman är vetenskapsman och det är bara en bråkdel av figurerna. Vi får heller inte glömma själva bamse som är världens starkaste Björn men också världens snällaste. Vi menar att det genom dessa egenskaper finns något för att tilltala alla barn.

De för oss just nu mest relevanta målen från Lpfö kommer nedan; Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla: 

 

-förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler.

 

-förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.

 

-förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

 

-intresse för bilder, berättelser och texter, olika medier, såväl digitalt som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.

 

 • Hur (metod):

Varje dag använder vi det digitala verktyget ugglo där det finns mycket litteratur kring bamse. Vi varvar detta med högläsning och det finns som sagt mycket material och tidningar att tillgå.

Vi har ordnat en speciell bamsebrevlåda där det ca en gång per vecka kommer ett brev från någon av figurerna med olika uppdrag relaterade till deras egenskaper, temat och förskolans verksamhet. Hittills har vi fått i uppdrag att rösta fram ville figur från bamse som våra små grupper vill heta. Vi ska även göra en kompisluva där barnen får beskriva och sätta regler för hur en bra kompis är.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.
  Lpfö 18