Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektplanering3_Projektavstämning_Farsta_förskolor

Skapad 2020-02-17 10:31 i 185311 Förskolan Ejdern Stockholm Farsta
Vårt arbete på Ugglan VT 2010
Förskola
Vårt projekt går ut på att utforska vår värld och se hur vi tar hand om den och varandra.

Innehåll

Syfte med avstämningsplanering

Vi arbetar med den sociala miljön mycket på Ugglan. Många av barnen har svårt att se när kompisen säger stopp och inte vill mer. Vi arbetar med ord, begrepp och dess innebörd. Olika miljöer erbjuder olika begrepp och olika språk. De allra äldsta barnen har ett stort intresse av att skriva och behöver även utmaning i detta. Vi samtalar kring litteraturen vi har för att prata om demokrati. Vi gör en litteratur-inventering och röstar fram de böcker vi vill ha kvar på avdelningen och vilka som ska flyttas. I detta erbjuder vi och utsätter barnen för begrepp som tex rösta, majoritet, oavgjort, demokrati. Vi pratar även om begreppet samtycke då många av barnen ofta kramas och pussas utan att fråga och/eller utan att den andra ens vill. Hur är man en bra kompis?

 

På ugglan är vi i ett observationsstadium just nu där vi kartlägger de olika Behoven och nulägen i barngruppen. Vad behöver barnen utmanas i och få göra mycket utav?

Varför (syfte):

 Vilka lärande ska utmanas och tränas på?

Vi behöver arbeta med hur man är en bra kompis och tar hänsyn till varandra. Vänta på sin tur, säga stopp och känna trygghet och rätt till sig egna kroppsliga och personliga integritet. 

Hur (metod):

Vi ska samtala med barnen om hur man är en bra kompis. Vad barnen själva tycker. 
Relevant litteratur ska vi lyfta och arbeta med på olika sätt. Dramatisera det litteraturen visar och utifrån olika ämnen hitta aktiviteter som är relevanta utifrån tex boken Säg stopp av Linda Palm. Den pratar om att säga stopp på olika sätt. Dels genom att lyfta upp handen och säga stopp men oxå hur ett stopp ser ut ute i samhället, i trafiken. Detta kommer vi oxå lyfta i våra miljöer. Vi kommer gå på promenader för att leta stopptecken. Vi kommer att visa stopp med kroppen och prata om kroppsspråk. Skapande kommer att vara ett verktyg för att skapa stoppskyltar och trafikljus. Vilka färger visar stopp och ok och vänta. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
    Lpfö 18
  • förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: