Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

9

Hkk åk 9

Iggesunds skola, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 18 februari 2020

I ämnet hem- och konsumentkunskap i åk 9 ligger fokus på området konsumentkunskap. Det gäller att ha koll på sina rättigheter och sin ekonomi!

Vad, hur och varför?

Syftet med undervisningen i hem- och konsumentkunskap är att eleverna ska kunna hantera praktiska situationer i hemmet, värdera val och handlingar utifrån perspektivet hållbar utveckling, och att de ska kunna planera och tillaga mat och måltider för olika situationer. 

I åk 9 får eleverna planera flertalet av de praktiska tillfällena själva. Det görs i smågrupper och eleverna planerar utifrån perspektivet HEM (hälsa, ekonomi, miljö). 

När vi tar oss an området ekonomi kan arbetet bli både enskilt och i par/grupp. Vi kommer att använda hemsidor, t.ex. konsumentverket.se, och se filmklipp som handlar om ekonomi och konsumenters rättigheter. Även läroboken är till vår hjälp för att tillägna och befästa kunskap. Konsumentekonomin avslutas med ett skriftligt prov.  

Eleverna fortsätter naturligtvis att träna på metoderna koka, baka, steka och reda då de tillagar de måltider som grupperna planerat. 

 

Läroplanskopplingar

Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

Konsumenters rättigheter och skyldigheter.

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster,till exempel vid inköp av kläder,livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Utvärdering HKK
Utvärdering HKK
Utvärdering HKK
Utvärdering HKK

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback