Skolbanken Logo
Skolbanken

Upptäck samhälle-Vad är ett samhälle?

Önnerödsskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 15 april 2020

Vad är ett samhälle egentligen?

Syfte med undervisningen

Människor har i alla tider och i alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang som de ingår i. Det är alla människors ansvar att utveckla ett samhälle som präglas av demokratiska värden och att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Kunskaper i de samhällsorienterande ämnena ger människor förutsättningar att orientera sig i världen och ta ansvar för sitt handlande.

 Detta är ett inledande och övergripande kapitel om ämnet samhällskunskap. Vi kommer titta på olika anledningar till att vi lever tillsammans i samhällen, om lagar, regler och normer och orsaker och konsekvenser av olika fenomen. Vi kommer också titta på hur samhället förändrats under de senaste 200 åren.

Här är en lista med ord och begrepp som är viktiga för din förståelse av området

samhälle

lagar

regler

normer

orsaker

konsekvenser

Så här kan du visa dina kunskaper

Du kommer att visa dina kunskaper genom att svara på frågor i ditt arbetshäfte och genom att delta i samtal under lektionstid.


Läroplanskopplingar

Livsfrågor som är betydelsefulla för eleven. Identitet och identitetsskapande i relation till kön, sexualitet och livsstil.

Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Trafikregler och säkert beteende i trafiken.

Dessutom kan eleven samtala om olika livsfrågor genom att bidra till att framföra och bemöta åsikter samt resonera om vad religion och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback