Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska, Religionskunskap, Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Vikingatiden

Djupedalskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 18 februari 2020

När var vikingatiden? Hur kan vi veta något om vikingatiden? Hur levde människorna på vikingatiden? Vilka platser besökte vikingarna på sina resor? Vad trodde vikingarna på? Varför slutade vikingatiden? Det här och mycket annat ska vi jobba med i ämnet historia.

När vi är klara ska du kunna:

  • berätta om hur livet på en vikingagård såg ut; hur bodde man, vad arbetade man med, vilka verktyg och vapen använde man, hur såg kläderna ut, vilka husdjur hade man och hur kunde livet se ut för ett barn.
  • berätta om vikingarnas resor.
  • redogöra för vikingarnas religion och några av de gudar som vikingarna tillbad samt om kristendomens betydelse för vikingatidens slut.
  • redogöra för varför vikingatiden tog slut.

Undervisning

Så här kommer vi att arbeta:

  • Vi läser om vikingatiden i historieboken och skriver egna frågor.
  • Vi tittar på filmer om vikingatiden.

 

Bedömning:

Du visar dina kunskaper och förmågor genom att arbeta på lektionerna och delta i diskussioner om vikingatiden. Vi kommer att ha  ett avslutande kunskapstest.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
Vikingatiden, åk 4
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback