Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 6

Planering matematik

Tullmästaren förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 21 november 2022

Övergripande planering för matematik på Tullmästarens förskola.

 

Planering matematik

 

Under barnets tid på Tullmästarens förskolan, ska varje barn få förutsättningar att utvecklas matematiskt. I förskolans läroplan, Lpfö18, finns flera strävansmål gällande matematik. På Tullmästarens förskola arbetar vi med matematik på många olika sätt och under olika tidpunkterunder dagen. Matematiken ser olika ut för olika åldrar och enskilda barn. Vi dokumenterar den matematiska undervisningen för att få syn på se progressionen i barnets lärande.

Gällande matematik erbjuds barnen ett stort och varierat utbud av material. Förskolan har bland annat olika byggmaterial, siffror/tecken/symboler och material som möjliggör utforskande av mängder, antal och ordning.  Vi erbjuder barnen material där de kan utforska fart, läge och riktning. Barnen skapar ritningar innan och provar teorier när de bygger olika banor men ges även möjlighet att utveckla sin förståelse för turtagning och lyssna på andras teorier och tankar.

Utomhus erbjuds barnen material av ungefär samma karaktär. Det finns bollar som kan användas för att utforska fart (vi uppmanar barnen att släppa dem i rutschkana och i en bollbana som de kan bygga upp själva). Barnen erbjuds utforska fart och rörelse genom att forsla vatten genom olika banor. Där får de möjlighet att testa sina idéer och undersöka olika lösningar för att få vattnet från en plats till en annan. Vi har sand både ute och inne. Där får barnen möjlighet att utforska förflyttningar, skapande, bygga och undersöka olika lösningar av konstruktioner.

I de olika aktiviteterna arbetar vi pedagoger medvetet med matematik genom att sätta ord på vad barnen gör och ger barnen möjlighet att uttrycka sig matematiskt. Vi uppmuntrar dem till att argumentera, prova, undersöka och urskilja olika strategier för den aktivitet som de befinner sig i.

I våra rutinsituationer såsom mat och fruktstund pratar vi ofta om matematik. Vi pratar om antal, mängder, delar och helheter. Vi låter barnen vara med när vi skär upp frukten och ger barnen möjlighet att välja hel eller halv. Även under matsituationen får barnen höra begrepp inom matematik såsom hel/halv macka och fullt eller tomt glas.

 


Läroplanskopplingar

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback