Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

Judendom

Fårboskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 16 juni 2020

I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig om Judendomen - den minsta av de fem världsreligionerna. Vi lär om det judiska folkets historia, om centrala tankar i judendomen samt om vad det kan innebära att leva som jude/judinna.

Innehåll och arbetssätt

Arbetsområdet delas in i tre delar: judendomens skrifter & levnadsregler, judendomens historia: Abraham & Moses samt judiska högtider & riter. Vi kommer även kort att beröra Förintelsen under andra världskriget. 

Vi kommer förutom att lära oss om judendomen även löpande dra paralleller gentemot kristendom och islam, då likheter och skillnader mellan religioner är en del av kunskapskraven. 

Vi kommer att arbeta med att läsa, diskutera och anteckna utifrån faktatexterna i religionsboken (Utkik Religion s. 14-33) och ett urval av undervisningsfilmer från AV-media/SLI/UR. Vi kommer att göra olika uppgifter/arbetsblad. Dessutom kommer vi att använda den digitala lärresursen Studi som har korta faktafilmer med tillhörande quizfrågor. En del av Studis material kommer vi att använda gemensamt, men det finns även möjlighet till individuellt arbete då alla elever har ett Studi-konto som är kopplat till skolans Google-konto. 

Kunskapskontroll och bedömning

Genomförda arbetsuppgifter/deltagande i diskussioner på lektionerna.

Tre skriftliga läxförhör, ett för varje del. Preliminärt torsdagar vecka 10, 11 och 12. 

 


Läroplanskopplingar

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Matriser i planeringen
Judendom
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback