Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Judendom

Skapad 2020-02-21 13:47 i Fårboskolan Oskarshamn
Grundskola 4 – 6 Religionskunskap
I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig om Judendomen - den minsta av de fem världsreligionerna. Vi lär om det judiska folkets historia, om centrala tankar i judendomen samt om vad det kan innebära att leva som jude/judinna.

Innehåll

Innehåll och arbetssätt

Arbetsområdet delas in i tre delar: judendomens skrifter & levnadsregler, judendomens historia: Abraham & Moses samt judiska högtider & riter. Vi kommer även kort att beröra Förintelsen under andra världskriget. 

Vi kommer förutom att lära oss om judendomen även löpande dra paralleller gentemot kristendom och islam, då likheter och skillnader mellan religioner är en del av kunskapskraven. 

Vi kommer att arbeta med att läsa, diskutera och anteckna utifrån faktatexterna i religionsboken (Utkik Religion s. 14-33) och ett urval av undervisningsfilmer från AV-media/SLI/UR. Vi kommer att göra olika uppgifter/arbetsblad. Dessutom kommer vi att använda den digitala lärresursen Studi som har korta faktafilmer med tillhörande quizfrågor. En del av Studis material kommer vi att använda gemensamt, men det finns även möjlighet till individuellt arbete då alla elever har ett Studi-konto som är kopplat till skolans Google-konto. 

Kunskapskontroll och bedömning

Genomförda arbetsuppgifter/deltagande i diskussioner på lektionerna.

Tre skriftliga läxförhör, ett för varje del. Preliminärt torsdagar vecka 10, 11 och 12. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  E 6

Matriser

Re
Judendom

Religionskunskap år 6

F
E
D
C
B
A
Kunskaper i religion
Du har baskunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett enkelt sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du har goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett bra sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du har mycket goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: