Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8

Sex och samlevnad

Genarps skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 24 februari 2020

Pedagogisk planering 

Sex- och- samlevnad åk 8

Biologi, v.9-12








 

Källor och fakta

När du behöver söka information på egen hand på internet i detta arbetsområdet rekommenderar vi följande sidor. På dessa sidor är all fakta granskad och du kan lita på att det som står där är sant: https://www.1177.se, https://www.umo.se/ 

 

Lärare

Fanny Nilsson, lärarstudent

Helene Christensson

 

Syfte och mål

  • Du ska få lära dig om och diskutera kroppens reproduktiva funktioner för att utveckla din kunskap och förståelse för hur du kan göra aktiva val om din sexuella hälsa och familjebildning.

  • Du ska få lära dig om och diskutera olika könsidentiteter och sexuella läggningar för att öka din medvetenhet och kunskap om vad det är och betyder för de personer som på olika vis bryter mot normen.

  • Du ska få diskutera jämställdhet och rätten till din kropp för att utveckla din kunskap om dina rättigheter och skyldigheter i förhållande till andra personer. Samt rätten att själv besluta om exempelvis en abort eller könsstympning.

  • Du ska få söka information och själv formulera dig i text och bild (alt. film) för att bearbeta dina nya kunskaper. 

 

Centralt innehåll

  • Aktuella samhällsfrågor som rör biologi. 

  • Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

  • Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

  • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.



Planering

Här ser du när din klass har respektive pass

 

05a

tis, tors, fre

05b

mån, ons, fre

v.9

Pass 1,2,3

Pass 1,2,3

v.10

Pass 4,5,6

Pass 4,5

v.11

Pass 7,8,9

Pass 6,7,8

v.12

Pass 10,11,12

Pass 9,10,11

Totalt antal pass

12

11




Här ser du vad vi kommer arbeta med under varje pass

Pass

Detta kommer vi arbeta med

1

Presentation 

Uppstart av området

2

Anatomi

Könsidentitet

Sexuell läggning

3

Menscykel och mensskydd

Befruktning och ärftlighet

4

Graviditet

Abort

UMO

5

Preventivmedel

6

Sexuellt överförbara sjukdomar

7

Samtycke

Integritet

Övergrepp

8

Laboration om kondomer och mensskydd

9

Arbete med och vid lektionsslut inlämning av broschyr

10

Kärlek och relationer

Jämställdhet

11

Internet och sex

12

 



Bedömning

Du visar dina kunskaper och förmågor i detta område genom att:

 

  • Delta aktivt på lektionerna genom att tex. vara aktiv vid laborationen, ställa frågor och bidra i diskussioner. Dina muntliga bidrag under lektionerna är en del av din bedömning.

  • Under arbetsområdets gång skriver du en informationsbroschyr, med korta texter om olika saker vi pratar om i arbetsområdet. Denna broschyr lämnar du sedan in, den är en del av din bedömning.

 

I matrisen ser du vilka förmågor du kan visa i detta arbetsområde

 

E

C

A

Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.

Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa så att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.

Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.

Du kan söka naturvetenskaplig  information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.

Du kan söka naturvetenskaplig  information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.

Du kan söka naturvetenskaplig  information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.

Du kan använda naturvetenskaplig information på ett ganska bra sätt i diskussioner, i enkla texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till budskap och mottagare.

Du kan använda naturvetenskaplig information på ett bra sätt i diskussioner, i utvecklade texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till budskap och mottagare.

Du kan använda naturvetenskaplig information på ett mycket bra sätt i diskussioner, i välutvecklade texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till budskap och mottagare.

Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp, modeller och teorier på ett ganska bra sätt.

Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp, modeller och teorier på ett bra sätt.

Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp, modeller och teorier på ett mycket bra sätt.

Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet. Du beskriver hur det hänger ihop på ett enkelt sätt med hur kroppen fungerar.

Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet. Du beskriver hur det hänger ihop på ett utvecklat sätt med hur kroppen fungerar.

Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet. Du beskriver hur det hänger ihop på ett välutvecklat sätt med hur kroppen fungerar.

Du kan ge exempel på och beskriva några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för hur människor lever.

Du kan förklara på ett utvecklat sätt hur några naturvetenskapliga upptäckter hänger ihop och på vilka sätt de är viktiga för hur människor lever.

Du kan förklara på ett välutvecklat sätt hur några naturvetenskapliga upptäckter hänger ihop och på vilka sätt de är viktiga för hur människor lever.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback