Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

6

En historisk debatt

Vallhamra skola 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 24 februari 2020

I Svenska och SO kommer vi under 4 veckor att arbeta med debatt och historia. Arbetsområdet avslutas med att du kommer att få delta i en riksdags-debatt under slutet av 1700-talet.

VAD SKA VI GÖRA?

Under svenska-lektionerna kommer vi på olika sätt att arbeta med debatt. Vad är en debatt och hur går den till? Hur kan man göra för att vara övertygande i en debatt? Vi kommer också att lära oss om härskartekniker och bekräftartekniker, samt om hur man använder sambandsord i argument. Vi kommer att diskutera mycket, kolla på filmklipp och praktiskt pröva olika debattknep, men också läsa texter och skriva, ibland på CLIO.

Under historia-lektionerna kommer vi att lära oss om tiden mellan år 1700 och 1850. Hur förändrades politiken och hur styrdes Sverige? Hur förändrades Sveriges relation till resten av världen? Vad hade Sverige med slaveriet att göra? Hur förändrades människors livsvillkor? Vi kommer i historia att träna mycket på att se orsaker och konsekvenser och att förstå hur människor levde och tänkte under tidsperioden. Vi ska också träna oss i att använda historiska källor. Vi kommer att diskutera, göra gruppövningar, se på filmer, samt läsa och skriva, ibland på CLIO.

LÄRANDEMÅL

Efter arbetsområdet ska du kunna:

- skilja på och använda olika sorters argument

- använda kroppsspråk och röstläge för att övertyga

- delta i en debatt och hålla ett öppningstal och argumentera för eller emot förändringen av jordbruket under 1800-talet

- beskriva hur orsaker till och konsekvenser av förändringen av jordbruket under 1800-talet

- diskutera vad olika källor kan berätta om slaveriet

SLUTUPPGIFT – EN HISTORISK DEBATT

I slutet av arbetsområdet kommer du att få delta i en debatt som utspelar sig under slutet av 1700-talet. Du kommer att bli tilldelad en roll - som medlem ur någon av ständerna (samhällsklasserna förr i tiden) – och få argumentera för eller emot en stor förändring av Sveriges jordbruk. Vi använder sista veckan av arbetsområdet till att förbereda oss. Mer information och instruktioner kommer när det närmar sig!

BEDÖMNING

Vi kommer inte att ha något prov under det här arbetsområdet. Istället bedöms debatten under slutet av arbetsområdet. Vi kommer också att ha en uppgift om källkritik i historia som bedöms.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback