Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F - 2

Vem kan bygga det högsta tornet?

Björndammens fritidshem, Partille · Senast uppdaterad: 4 mars 2020

Under temat språk och kommunikation kommer eleverna få arbeta med en problemlösning. Vem på fritidshemmet kan bygga högst torn med hjälp av kapplastavar? hur gör vi? vad behöver vi tänka på? genom att samtala med varandra ska eleverna bygga det högsta tornet utan att de rasar.

Inledning

Under temat språk och kommunikation kommer eleverna få arbeta med en problemlösning. Vem på fritidshemmet kan bygga högst torn med hjälp av kapplastavar? hur gör vi? vad behöver vi tänka på? genom att samtala med varandra ska eleverna bygga.

Varför / Syfte:

" I undervisningen ska eleverna uppmuntras och utmanas att pröva egna och andras ideer, lösa problem och omsätta ideerna i handling" ( Skolverket, 2011).

Vad/ innehåll:

Eleverna ska lära sig att kommunicera med varandra och lösa ett problem. Det vill säga hur de kan bygga det högsta tornet utan att de rasar. Denna uppgiften kräver att man samtalar och testar olika ideer.

Hur/ metod:

Eleverna kommer i grupp om 4 försöka bygga det högsta kapplastavstornet utan att det rasar. Hur löser vi det tillsammans? Vad bör vi tänka på? Vilken metod är bäst?

Dokumentation:

Utvärdering tillsammans med eleverna samt ta kort under processens gång. Jag har även använt mig av observation som verktyg och lyssnat på vad eleverna samtalar om

Vad har vi lärt oss?

Hur var det att lösa problem tillsammans? Var det lätt eller svårt?

 

Utvärdering

 

Utvärdering:

 

Elevernas utvärdering: Sammanfattningsvis tyckte eleverna att det var en rolig aktivitet och bygga. På kollaget i tratten kan ni se hur olika eleverna byggde samt deras kommentarer under byggprocessensgång. Eleverna tyckte att det var svårt att samarbeta. Ett litet sammanställt utkast av elevernas kommentarer:

 

Berätta för mig hur det kändes att samarbeta?

 

  • Jätterolig lektion, roligt vem som fick göra högst torn

  • Helt okej.

  • Bra men vi försökte komma på idéer om vi skulle, när det är tjocka och smala stavar den tjocka gör att det blir en backe.

  • Samarbetet var lite svårt. Eftersom vissa inte lyssnade på varandra.

  • Jättekul, i slutet när hela rasade, den var nästan som en båge.

  • Superbra, när vi byggde ett torn då blev det förstört men inte andra gången

  • Det var jätteroligt att samarbeta.

  • Lite svårt

 

Min utvärdering: Något jag tar med mig är att eleverna orkar mycket mer när det är en rörlig aktivitet eller en utmaning. När jag berättade att de skulle bygga Björndammens högsta torn och hur löser ni det? Gick deras tankeprocess igång. Nackdelen var att många började bygga utan att samtala med varandra, de började bygga för sakens skull. Inför tillfälle 2 ändrade jag strategi och började lektionen med att eleverna först skulle diskutera hur de ska lyckes bygga ett torn utan att det rasar. Detta var en ändring som blev mer lyckad. Detta gjorde att eleverna samtalade med varandra och testade olika metoder. Vi samtalade även om vad samarbete betyder och dess innebörd. Överlag tycker jag att detta årshjulet var det mest lyckade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Hur bygger vi björndammens högsta torn?

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback