Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De abrahamitiska religionerna

Skapad 2020-02-25 14:53 i Ugglums skola Partille
Planering för de tre Abrahamitiska religionerna, kristendom, judendom och islam.
Grundskola 4 – 6 Religionskunskap
Varför firar kristna jul? Vad är en moské?? Vad är bar Mitzva och bat Mitzva? Du kommer att få svar på dessa frågor och många fler när vi arbetar med de abrahamitiska religionerna: kristendom, islam och judendom. Du kommer också att få lära dig att de tre religionerna har många skillnader men även många likheter.

Innehåll

Syfte - du kommer du ges möjlighet att utveckla din förmåga att:

 • analysera de abrahamitiska religionerna: kristendomen, judendomen och islam

Mål - efter detta arbetsområde ska du kunna:

 • kristendomens, judendomens och islams heliga platser, några högtider och traditioner, heliga skrifter, ledare, andra betydelsefulla personer, viktiga symboler och ge exempel på deras levnadsregler
 • redogöra för några likheter och skillnader mellan kristendom, judendom och islam

Arbetsformer

 • Vi kommer läsa tillsammans om de tre religionerna, se på filmer, göra olika arbetsuppgifter samt diskutera. Vi kommer att ha flera förhör under arbetets gång där du får visa vad du lärt dig.

Bedömning

 • Du visar dina kunskaper genom att delta aktivt på lektionerna, berätta och förklara under våra diskussioner samt förhör.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  E 6
 • Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och sam­hällsliv förr och nu.
  Re  E 6

Matriser

Re
De abrahamitiska religionerna

Ny nivå
Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till de abrahamitiska religionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader.
■ Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och sam­hällsliv förr och nu.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: