Målet med pedagogiska planeringen är att med utgångspunkt från läslyftet arbeta med Naturvetenskap, teknik och språkutveckling .I arbetet ska övriga läroplansmål inkluderas med utgångspunkt i barnens intressen och behov.
1. Bakgrund: Gå laget runt och berätta vad ni har med er från vårens utvärdering. Ha det i åtanke när ni gör er pedagogiska planering.
Barngruppen skolades in under hösten -19 så fokus har legat på inskolningar, trygghet och lära känna varandra. Vissa delar av personalen har bytts ut.
2. Nuläge
- Förutsättningar , hur ser barngruppen ut? Barnens behov?
Barngruppen flyttade över på ny avdelning i januari, samtidigt började en ny förskollärare i gruppen i slutet på januari. Så mycket fokus första tiden har varit att lära känna den nya pedagogen, att sätta gemensamma rutiner och få till ett bra samarbete. 3 barn byter avdelning i slutet av februari början av mars och 3 nya barn skolas in under vecka 11 & 12.
-Hur ser miljön ut? Vilken fysisk miljö har vi? Vilka sociala förutsättningar skapar vi?
Vi har två större rum och ett mindre (lägenheten) samt vårat skaparrum. Miljön är rätt så skral och vi behöver fundera igenom vad vi erbjuder barnen och vad vi eventuellt kan ändra och förbättra.
- Vad har vi för kompetenser i arbetslaget och hur kan vi ta till vara på dessa?
En nyexaminerad förskollärare, blev klar januari 2020. Intresse för att jobba mycket ute, fortfarande "ny" i sin yrkesroll.
3 barnskötare med olika arbetserfarenheter, med många olika kompetenser och kompletterar varandra på ett bra sätt.
3. Mål
- Vilket projekt (inriktning) väljer vi?
Vi har valt att arbeta med Mamma Mu och Kråkan, utgår från boken kring när Mamma Mu åker rutschkana. Detta är kopplat till Läslyftet som gäller för hela förskolan under denna termin. Vi formar vårt projekt utefter det.
- Varför? Syfte? Förväntade effekter?
För att skapa ett intresse hos barnen för vad teknik kan vara i vardagen samt få förståelse för hur det kan användas. Samtidigt försöka fånga barnens intresse genom att koppla till figurerna Mamma Mu & Kråkan.
4. Förhållningssätt
-Vilket förhållningssätt har vi i de olika rutinsituationerna ex hallen, matsituationen, vilan?
Vi skapar gemensamma rutiner kring hur vi ska göra i hallen (några barn och en pedagog i taget) med mat (bestämda bord och pedagoger som roterar) och vila ( vilka barn kan sova i samma rum/behöver eget rum) för att det ska fungera så bra som möjligt för alla.
-Hur skapar vi goda undervisningsmiljöer?
Vi kommer jobba mycket utomhus och att skapa en uteateljé för att skapa och bygga.
5. Barnens inflytande
-Hur får vi med barnen i detta?
Vi använder figurerna Mamma Mu & Kråkan i samlingen, ute på gården, under våra utflykter, sjunger sånger kopplade till dem. Detta gör vi för att barnen lättare ska kunna känna igen figurerna och få ett ökat intresse.
-Hur ska vi ta reda på vad barnen är intresserade av?
Vi försöker uppmärksamma på vilket sätt och hur barnen visar intresse och tar tillvara på detta och bygger vidare projektet efterhand.
6. Uppföljning/ Utvärdering/ Utveckling
Sker varje vecka på avdelningsplaneringen.
Sker kontinuerligt på avdelningens lärlogg och kopplas till den pedagogiska planeringen. Kom ihåg att sätta etikett på inläggen.
Pedagogiska planeringen ska vara klar och med på gruppsamtalet med förskolecheferna i augusti/september
Tilldela den pedagogiska planeringen och skriv direkt i mallen.
Denna blir då offentlig för alla.