Projektbeskrivning:
Det här är en övergripande planering om ett projekt med många områden. I projektet arbetar vi med allt från språk, skapande, skogen, lek, dramatiseringar, högläsning och berättande på olika sätt. Vi vill att barnen ska få en ingång till litteratur där intresset börjar växa för litteratur, fantasi, kreativitet samt lek och lärande. Vi vill skapa en levande berättarkultur där barnen uppmuntras till spontana och planerade sagostunder och själva blir producenter och delaktiga i berättelser och sagor.
Vilken förståelse, vilka intressen och förmågor ska barnen utveckla?
Att få möta litteratur och reflektera kring dess innehåll har en viktig funktions i barnens språkutveckling. Förmågan att förstå text behövs för att återge fakta eller berättelser såväl som att kunna koppla erfarenheter/ saker man hört till en helhet. Detta är därmed en förmåga som övas med upprepningar och reflektioner om olika berättelser. Det handlar om att kunna värdera och granska texter samtidigt som det handlar om upplevelser, fantasi, känna delaktighet, engagemang och motivation. Att få möjligheten att reflektera och tänka tillsammans med andra barn är en språk- såväl som socialt utvecklande aktivitet.
Vårt syfte: "Varför är just dessa lärandeinnehåll viktiga för barnen?"
Att högläsning ska bli startskottet för barnens kommunikation genom vilket språket får en chans att utvecklas.
Att barnen ska få en positiv och rolig ingång till litteratur.
Att projektet ska rymma lek, utforskande, fantasi och verklighet.
Vår metod: Hur? Aktiviteter
Vi använder oss av flera metoder för att arbeta mot samma mål. Exempel på hur vi arbetar är genom boksamtal, skogen, fantasivärldar, berättelser, litteratur, samtal, lek, drama, digitala verktyg, musik, bild, form, naturvetenskap, filmer med mera.