Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

Revolutionernas tid

Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 27 mars 2023

Under 1700- och 1800-talet skedde väldigt många förändringar i samhället som påverkade människorna och som fortfarande har stor betydelse. USA blev ett eget land, i Frankrike växte nya tankar fram på demokrati och inom industrin gjordes nya och betydelsefulla uppfinningar. Från att ha tillverkat saker hemma började man nu tillverka i fabriker. Det gjorde att många av de storstäder vi ser i dag växte fram. Folket tvingades att flytta från landsbygden till städerna för att få jobb.

Under arbetsområdet kommer vi att arbeta med tre stora revolutioner som betytt mycket för världen; den amerikanska, den franska och den industriella revolutionen.

Vi börjar med hur de europeiska länderna börjar med att skaffa kolonier runt om i världen och hur detta ligger till grunden för de stora förändringarna i världen.

Sedan kommer vi in på den amerikanska revolutionen. Vi tittar på när detta hände, varför det hände och hur det hela gick till när de 13 brittiska kolonierna bildade USA.

När vi läst klart om hur USA bildades fortsätter vi till Frankrike och den franska revolutionen, en händelse som satt djupa spår i Europas historia. Vi läser om orsaker, händelser och konsekvenser. Målet är att vi ska ha förståelse för hur dessa olika händelser senare leder till två världskrig som i sin tur leder till att världen till stora delar ser ut som den gör idag. Med hjälp av den fakta som ni får under lektionstid kommer ni att kunna se samband mellan olika händelser, resonera kring konsekvenser och hitta orsaker till varför saker hände.

Under arbetets gång kommer vi att jobba mycket med genomgångar i klassen och vi kommer att se en hel del filmer för att komplettera genomgångarna. Fakta samlar vi in genom olika texter på ne.se samt på studi.se

Bedömning sker fortlöpande under perioden genom att ni lämnar in de olika uppgifterna som vi kommer att arbeta med.

 

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och

kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter,

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Europeisk kolonisation och slavhandel. Konsekvenser av detta för människor och kulturer samt för det ökade globala handelsutbytet mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika orsaker till industrialiseringen och konsekvenser av denna för människor och miljö.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Analys av historiebruk kopplat till någon tidsperiod, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Europeisk nationalism, imperialism och framväxten av olika former av demokrati och diktatur.

Analys av historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa opinion eller legitimera makt.

Analys av historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur individer och grupper använder historia för att kritisera samtida fenomen och påverka våra föreställningar om framtiden.

Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

Matriser i planeringen
Historia - Kunskapskrav åk 9
Samhällskunskap (helmatris)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback