Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vatten

Skapad 2020-03-02 16:56 i Nolängens förskola Ale
Förskola

Innehåll

Kartläggning av var barngruppen befinner sig

Vi har under vårt arbete med regnskogen mött många frågor och funderingar kring vatten. Varför regnar det? Varför kan regn ibland bli snö? Hur gör man nytt vatten? 
Vi känner att detta är någonting som vi vill utforska närmare och ta reda på mer om. 

För att se vilka kunskaper och tankar barnen har kring ämnet och vad vi skall börja att utforska vidare kring kommer vi att starta projektet med att läsa boken Pojken och havet av Sofia Hedman och Emelie Gårdeler i mindre grupper. Vi tar sedan hjälp av en mindmap för att kunna fånga upp vad vi skall undersöka närmare.

 

 

 

 

Formulera tydliga mål och förväntade effekter av valt projekt/tema

 Vi vill att barnen skall få en ökad förståelse för vattnets betydelse för oss och vår planet. Vi vill också undersöka vattens olika funktioner och former för att ge en ökad kunskap kring vattnet som ämne.

 

 Detta behöver vi göra för att skapa förutsättningar för lärandet av projekt/tema

 

Vi kommer tillsammans bygga upp en lärmiljö där vi kan utmana genom tex bilder, filmer, utforska genom material och aktiviteter och dokumentera projektet genom film, bilder, teckningar och text.

Vi gör utflykter till vattendrag i närheten för att utforska.
Vi undersöker närmiljön i jakt på vatten och dess funktion.
Vi går tillsammans till biblioteket och lånar böcker om vatten för att lära oss mer.

Vi kommer under projektets gång fånga upp tankar, upptäckter och frågor som kan leda oss vidare i vårt utforskande.

 

 

 

 

Resultat

Vi startade upp projektet genom att skapa en vattenmiljö. Vi gick sedan till biblioteket för att hitta böcker som kunde ge oss mer kunskap. I miljön satte vi upp bilder av vatten på väggen. När vi tittade på bilderna kunde vi se att vatten kunde vara på olika sätt. Det kunde finns inne och ute. Det kunde vara is, snö och rinnande. Det kunde vara varmt eller kallt. Vi gjorde tillsammans en mindmap för att samla kunskaperna och tankarna vi hade kring vatten.

Första steget som vi tog i vårt utforskande var att undersöka vad vatten egentligen är. Vi tittade på filmen från UR om vattenmannen och Speed som utforskar vatten. Vi tittade närmare på vattenmolekylen och barnen kände igen syreatomen från då vi pratat om fotosyntes och lekte vattenmolekyler som bildade is, vatten och ånga.

 

 

 

.

 

Analys och slutsats

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: