Skolbanken Logo
Skolbanken

Morgonsamling

Lingenässkolan A, Kristianstad · Senast uppdaterad: 26 augusti 2020

Varje morgon har vi i klass B samling där vi tillsammans går igenom vilken veckodag det är och vad vi ska göra idag. Morgonsamlingen är upplagd så att den följer samma mönster varje dag.

Undervisning:

  • Varje morgon sitter klassen tillsammans på bestämda platser framför whiteboarden. En vuxen leder samlingen. Vi tittar efter om någon i klassen saknas i skolan idag.
  • Den vuxna talar om vilken dag det är och ger lådan och en schemabild (veckodag med rätt färg) till den elev som ska tända  dagens ljus. I vår almanacka på väggen står namnet på vem som ska tända dagens ljus enligt en turordning. Vi pratar om vem som tände i går när det var ex måndag, vem som ska tända imorgon när det är onsdag. 
  • Eleven plockar upp rätt färg på ljuset och ställer ljuset i en ljusstake, tar fram tändsticksasken och plockar fram en tändsticka. Tillsammans med vuxen tänder eleven ljuset, blåser ut tändstickan och lägger sedan tillbaka asken  i lådan samtidigt som den vuxne flyttar fram ljuset till hurtsen. 
  • Den vuxne sätter upp veckodagen som första bild på dagens schema.
  • Vi går igenom och sätter upp ett gemensamt dagsschema för dagen. Vi tecknar tillsammans och pratar om dagen. Vi övar oss på begrepp som först ska vi, sedan ska vi etc.
  • I kalendern sätter vi över gårdagen med en svart fyrkant. Vi upprepar vad dagen heter, vilken färg den har, vem som tänt ljuset och vem som ska tända imorgon.
  • I kalendern sitter tydliggörande bilder vissa dagar, vad vi kommer att göra den dagen, årets högtider och vissa traditioner. Ex födelsedag och att vi firar den personen som fyller år. Vissa aktiviteter blir återkommande under året, andra aktiviteter händer en gång under året, ex våffeldagen, vi gör våfflor och äter. 

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav kommunikation åk 1-9, grundsärskolan
Kunskapskrav verklighetsuppfattning åk 1-9, grundsärskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback