Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Biologi: Så fungerar du!

Skapad 2020-03-04 16:16 i Observatorielundens skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Biologi
Kroppen är uppbyggd av olika organsystem. Lungor som sköter andning, blodet som transporterar, muskler som gör att vi kan röra oss. Delar och system som har sina speciella funktioner i helheten.

Innehåll

 

Syfte och upplägg

Syftet med arbetsområdet är att eleverna ska få fördjupa sig i människans organsystem. Eleverna ska lära sig organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan. Vi arbetar med hjärta och blodomlopp, matspjälkning, reningsorgan, andningen, huden, musklerna samt hjärnan.

Eleverna kommer att delas in i olika grupper och bli specialister på olika organsystem och sedan berätta om sina kunskaper. Vi läser texter såväl ur lärobok som på Clio-online, samt ser korta filmer som hjälper oss att förstå hur organen fungerar.

 

Lärandemål:

Kunna namnen på olika organ

Kunna förklara var olika organ finns i kroppen.

Kunna förklara vad olika organ har för uppgift i kroppen.

Kunna förklara hur organsystem samverkar.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
  Bi  E 6
 • Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
  Bi  E 6
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
  Bi  C 6
 • Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
  Bi  C 6
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
  Bi  A 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
  Bi  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: