👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Att designa en ny bilmodell

Skapad 2020-03-04 20:55 i Forssaklackskolan Borlänge
Grundskola 9 Slöjd
I detta arbetsområde ska du få testa agera produktutvecklare på ett fiktivt bilföretag. Du kommer i arbetet få göra en moodboard, en målgruppsbeskrivning, en prototyp och en reklamfilm.

Innehåll

 

Designa en ny bilmodell

I detta arbetsområde ska du få testa agera produktutvecklare på ett fiktivt bilföretag. Du kommer i arbetet få göra en moodboard, en målgruppsbeskrivning, en prototyp och en reklamfilm.

Moodboarden

Moodboarden kommer i detta arbete att vara din skissprocess. En moodboard är en inspirationsbild som man har gjort genom att klippa och klistra ihop olika småbilder. Moodboarden ska innehålla bilder på bilar som du vill ta inspiration ifrån. Färger som du i slutändan kan tänka dig att använda som ytbehandling och detaljer som du tycker är intressanta till exempel fäljar. 

Målgruppsbeskrivning

Målgruppsbeskrivningen innebär att du svarar på de frågor som finns i arbetsmaterialet. Frågorna handlar om hur många platser bilen har, hur mycket den kommer att kosta, vilka för och nackdelar den har och vilket bränsle den drivs av. Målgruppsbeskrivningen avslutas med meningen: därför tror jag att målgruppen för min modell är... 

  • Exempel på avslutningar: En klimatsmart person som är 25-30 år som inte har några barn, en pensionär som tycker att en bil ska vara stadig och hålla i många år, en 50årig person som gillar att köra fort och behöver lite spänning i vardagen.

Prototypen

Du ska tillverka en prototyp av din bilmodell. Du kommer att utgå ifrån en skriftlig instruktion som du anpassar efter din design. Bilen ska kunna rulla och extra fokus kommer ligga på att forma materialet genom att använda rasp, fil och slippapper. Du kommer även att kombinera olika material beroende på vilka funktioner din bil ska ha. Tänk på de små detaljerna så som: avgasrör, vinge, fäljar, ratt, rutor, nummerskylt och backspeglar. Bilen ska även ytbehandlas med lämplig färg, gör ett test innan du målar bilen.

 

Reklamfilm

Du kommer att göra en reklamfilm eller skriva en utvärdering av arbetet. Reklamfilmen görs via imovie och fokuserar på att du ska försöka sälja in bilen. Fundera över om du vill göra en allvarlig eller humoristisk reklamfilm och framhäv bilens fördelar som du har skrivit om i målgruppsanalysen. I reklamfilmen ska man se hur bilen rullar, resten bestämmer du. 

 

Detta kommer bedömas:

  • Hur välarbetat och genomtänkt din moodboard är. (Idéutveckling)
  • Att du har gjort en målgruppsanalys (Hur form och funktion påverkar varandra)
  • Hur välarbetad din prototyp är. (Hantverksprecision)
  • Att du har gjort en reklamfilm eller en utvärdering. (Reflektion över resultatet)