Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Digitala verktyg på Musslan

Snäckbacken Förskola, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 19 september 2023

Barnen på Musslan utforskar digitala verktyg tillsammans med oss pedagoger.

Mål

Det är viktigt att vi på förskolan använder digitala verktyg på ett medvetet sätt som gynnar barnens lärande.

Barnen på Musslan kommer möta vuxna som vill dela deras intresse och hjälpa dem att hantera den digitala värld som barnen föds in i idag. Med rätt redskap, ett gemensamt pedagogiskt tänk och lämpliga program kommer vi erbjuda alla barn möjlighet att lägga grunden till digital kompetens. 

Digital kompentens förändras över tid i tak med med att samhället, tekniken och olika digitala tjänster förändras. Det varierar också med barnets ålder. 

Att digitala verktyg tar plats i förskolan betyder inte att något annat ska tas bort. Digitala och andra verktyg behöver finnas sida vid sida och det är personalen i förskolan som avgör vad som passar att använda vid olika tillfällen. Det kan till exempel vara lämpligt att använda digitala verktyg när man undersöker något i skogen.

 

Metod - Genomförande

Varje barn ges möjlighet att prova och lära grunderna tillsammans. Vi pedagoger på Musslan väljer utbudet av och granskar program/appar innan de används av barnen. Appar och program ska ha ett pedagogiskt syfte och innefatta läroplanens olika delar. Digitala verktyg kan användas i olika situationer och sammanhang, som till exempel i samlingar, projekt och i vardagen.

På fritiden använder många barn digital teknik främst för att ta del av det andra har producerat, som film och spel. Men digitalisering i förskolan handlar inte om att barnen ska sitta mer framför skärmar, utan istället kan förskolan medvetet använda sig av ett varierat utbud av aktiviteter.

De digitala verktygen ger nya möjligheter att skapa mysiga, spännande eller inspirerande stämningar inne på förskolan. Med hjälp av en dator eller surfplatta och en projektor kan man till exempel projicera en skog, ett snölandskap eller en stadsmiljö i ett rum där man har högläsning eller bygg och konstruktion för att inspirera och förhöja upplevelsen för barnen.

 

DOKUMENTATION 

Dokumentationen synliggörs via Unikum för att delge vårdnadshavare vad vi gjort och till den enskildes lärlogg. Vi, pedagoger, använder dokumentationen som underlag för analys och utvärdering inom området. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det. 

 

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING 

Kontinuerlig utvärdering genom analys av dokumentation och samtal. Vi använder vår avdelningsplanering till att reflektera och utvärdera våra dokumentationer så vi kan se över hela processen och se hur vi kan gå vidare för att utmana barnen. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback