Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skapa bilder utifrån linjer

Skapad 2020-03-09 17:47 i Stureskolan Hedemora
Under terminen kommer eleverna att få kunskap om olika slags linjer och sedan använda dessa som en utgångspunkt i skapandet av olika bilder.
Grundskola 4 Bild
Linjer är viktiga i bildskapande. under terminen får du kunskap olika slags linjer och olika sätt att använda dessa på för att sedan komma vidare och skapa bilder i olika material.

Innehåll

Först får du bekanta dig med olika slags linjer och hur de benämns, ex. raka, böljande, tjocka, horisontala, diagonala och parallella.

Sedan får du tillämpa kunskaperna om linjer i olika övningar som alla utgår ifrån linjer. Du kommer att arbeta med rutförstoring, symmetrisk bild, konstruera diamanter och teckna upp en tårta i perspektiv. När linjerna finns där bygger du vidare på bilderna och använder olika material såsom akvarellpennor, tuschpennor och oljepastellkritor och skapar personliga bilder.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
    Bl  4-6
  • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
    Bl  4-6
  • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
    Bl  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: